İçinde bir veya öteki şekilde veri komutlarını kabul eden ve bu komutlarla belli başlı işlemler yürütebilen bir bilgisayar bulunduran tüm şeylere akıllı sıfatıyla seslenmeye ne zaman başladık? Zannediyorum bir noktada “cebimizde taşıdığımız mini bilgisayar” demek yerine; akıllı telefon teknolojisini var olan tuğla telefonlarla bağdaştırmak daha kolayımıza geldi, ondan sonra da önümüzü alamadık. Akıllı fırın, akıllı ampul, akıllı masa…
Şimdi de bu teknolojinin bir sonraki durağındayız: akıllı silah. Bir veya öteki şekilde dijital komut yöntemlerini sistemine dahil eden silahlar yeni dizayn edilen şeyler değiller; uzun süredir belli çapta ve çeperde prototipler üretilmetkeydi. Ancak iş biraz daha resmiyet kazandı. Amerika’nın Ulusal Adalet Enstitüsü, tüm akıllı silahların sahip olması gereken özellikleri listelediği resmi evrağı geçtiğimiz gün yayınladı. Daha önce Temmuz ayında Amerikan halkının önerilerine açılan ve yaklaşık üç ay kadar öyle kalan bu evrağın kurallarına tüm akıllı silah üreticileri uymak zorunda kalacak.
Öncelikle, ilk şart koşulan ve en önemli olan kurallardan bir tanesi silahın güvenlik mekanizmalarının –yani kimlik tespiti yapan sistemlerin; parmak izi olur, ses olur- silahla beraber gelmesi. Bunun yanında dışarıda duran güvenlik sistemlerine de müsaade ediliyor, yani akıllı saatlerle beraber de satılabilir. Bu sistemler, normal fonksiyonları dahilinde çalışmadıkları zaman da silahı otomatikman kilidi açık konuma getirmek zorundalar ki kriz anında “parmak izi okumuyor” diye canından olmasın insanlar. Bu sistemler, kurallara göre, birden fazla kişi için de programlanabilir olmak zorundalar. Eğer kullanıyorsa, pillerin kesinlikle değiştirilebilir olması gerekiyor. Tekrar şarj edilebilir olması ise opsiyonel. Fakat mutlaka şarjı bitmeden uzun bir süre önce haberini vermesi gerekiyor. Aynı zamanda, yine malumun ilanı ama, dışarıdan bir müdahale olduğunu sezebilecek bir sistem gelmesi de mecburi.
Bunlar tabii ki şahıs bazında, ticari olarak satılacak seviyedeki kurallar. Polise dağıtılacak silahlarda örneğin, tek kişiye programlama özelliğine muhtemelen müsamaha edilecektir. Zaten işin esas esprisi de o. Dijital güvenlik sistemleri, normal ateşli silahların sağlamadığı bir koruma sunuyor kullanıcıya. Elbette beraberinde ilginç sorunlar da getirecektir bu yenilik ama, bakalım, aynı zamanda nasıl atılımlara da sahne olacak? Takipteyiz!