Bu konuda uzun süredir bir şeyler kaleme almayı çok arzuluyordum, kısmet bugüneymiş. Bir iki cümle kendimce e-kitap okuyucularını anlatmak istedim; ama elbette yazı sonrası düşüncelerinizi duymak da isterim. E-kitap okuyuculardan kitap okumanın verdiği hissiyat herkeste aynı olmuyor zira. O halde gelin biraz bu teknolojik aletin dedikodusunu yapalım, kendimizce tartıp değerlendirelim.
E-Kitap Okuyucular Neden İyidir?
Bir e-kitap okuyucusu, modeli veya markası ne olursa olsun öncelikle büyük bir kolaylık sağlıyor. Teknolojinin işimize yarayan kısımlarını pozitif açılardan değerlendirmek her zaman iyi bir adım bana kalırsa. Zira toplu taşımada giderken bile okumayı alışkanlık haline getirebileceğimiz (ki yapanları büyük sevgi ve saygıyla izlediğimi de es geçmeyeyim) gibi bir gerçek varken, bazı fiziksel şartların bizi kısıtlaması oldukça can sıkardı bence. Misal; elinizde yüzlerce sayfa uzunluğunda bir roman var ve bırakın okumak, taşımak bile zorlu bir görev gibi. Toplu taşımada da yer bulmak her yiğidin harcı olmadığından, ayakta giderken o kadar ağır bir kitabı okumak da fazlasıyla zorlu bir durum haline dönüşüyor. Eh, bu durumda elinizde yüzlerce sayfayı küçük bir cihaza kolaylıkla sığdıran e-kitap okuyucular olsa misal, daha az dert çekersiniz bence.
Açıkçası bunun yararını ben fazlasıyla gördüm. Üniversiteden eve dönüş yaptığım uzun yolculuklarda özellikle, hınca hınç dolu sırt çantamda bir de benden ağır kitaplar taşımak tam anlamıyla bir işkenceydi. Hatta bilen bilir, İlyada gibi ciddi anlamda kalın ve ağır bir kitabı her hafta sonu başka şeylerle sırtınızda taşımak size çiçek gibi bir fıtığın habercisi dahi olabilir. Taşıma derdini de geçtim, otobüste okumaya çalışırken elimde de çok yukarı kaldıramadığımdan dolayı sürekli büktüğüm boynum da bir süre sonra bana isyan etmişti. Bir de bazı ışık kaynağı bulamadığınız ya da bunun tamamen yetersiz olduğu durumları eklemiyorum bile. O açıdan bir e-kitap okuyucuya sahip olmak beni fazla rahatlattı.
Ağırlık ve taşıma konusunda sağladığı avantajlar haricinde bir de en sevdiğim özelliği daha fazla kitabı aynı anda yanımda taşıyabilmem sanırım. E-kitap okuyucularının genel formatı olan “epub” türü dosyalar, bir müzik ya da video dosyasının kapladığı yerden çok daha az yer işgal etmekte. Birkaç kilobayt kadar cüzi bir boyutla sahip olacağınız kitapların bu formatı, bir gigabayt kadar az yeriniz olsa dahi çok fazla eseri aynı anda e-kitap okuyucunuzda barındırmanızda gerçekten büyük bir kurtarıcı. Özellikle benim gibi “Ne okusam? Yanıma ne alsam?” gibi kararsızlıkları çok yaşayan kişilerin hayatını kurtaracak bir durum bence bu. Zira bir tatile çıktığınızda bile yanınıza alacağınız kitapların sayısı sınırlı olacakken, e-kitap okuyucu sayesinde bu seçenek skalanızı çok daha fazla genişletme imkanınız olacaktır.
Tüm bunların haricinde okuduğunuz kitabı, gözünüzün arzuladığı gibi ayarlama imkanınız da var. Bazı kitapların karınca duası gibi yazdığı, bazılarının da büyük harflerle kağıt israfını hedeflediği şu font boyutları gerçekten illallah ettiriyor insanı. Bunu çok yaşadım, gözlüklü bir insan olarak da acısını az çekmedim. Tam bir kitabın görüntüsüne alışıyorum, hoop diğerine geçtiğimde inanılmaz odak problemi yaşamaya başlıyorum. Hepsi dert, sıkıntı. Ha gerçi e-kitap okuycularının sağladığı ekran olayı çok da yararlı olmayabilir ama en azından bu büyük-küçük ya da aydınlık karanlık olayına bir açıdan çözüm getirebiliyor. Üstelik doğru marka ve modeli seçerseniz, bir kitap sayfası hissiyatı verenler de var. Kendinizin ayarlama yapabildiği bir elektronik kitap, hem de daha hafif. Birçok açıdan cazip gibi, ne dersiniz?
E son olarak bir de epub formatında satın alacağınız kitaplar son derece cüzdan dostu oluyor. Yaklaşık 25-30 TL civarında satılan türden kitapların e-kitap formatına maksimum 10-15 TL ödemeniz bir bakıma ekonomik açıdan size yardımcı oluyor. Ha, ayrıyetten sahaflardan bulamadığınız, el yakan ya da bir şekilde baskısı bitmiş olan eserlerin de kolaylıkla e-kitap formatına ulaşıp satın almanız mümkün oluyor çoğu açıdan. Bir öğrenci olarak bunun faydasını çok gördüğümü söyleyebilirim, güvenin.