E-Kitap Okuyucular Neden Kötüdür?
Gelelim fasulyenin faydalarına. Sağladığı birçok güzel avantaj haricinde, bir hayli de dezavantajı var ne yazık ki bu cihazların. Öncelikle çok pahalılar. Bir cihaza yatırım yaptıktan sonra normal kitaplara oranla ödediğiniz para elbette ki azalıyor, üstelik bir de yer tasarrufu falan ediyorsunuz ama yine de bir anda o kadar parayı ödeyebilmek bir hayli zor günümüz vatandaşı için.
Muhtemelen “Aynı işlevi tabletler de yapıyor.” diyeceksiniz, ki çok da haksız sayılmazsınız. Şimdiki e-kitap okuyucular biraz daha tabletimsi olduğundan oldukça güzel özelliklere sahip tamam ama, epub formatı olmadan da birkaç farklı uygulama indirerek (kitaplar açısından en memnun kaldığım Google Play Books oldu, öneririm) farklı yöntemlerle kitap okuyanlar da varmış. Pdf olarak cihazınızda taşıdığınız kitap, sadece tablet değil akıllı telefonlarda da bir şekilde kullanılabiliyor. E-kitap okuyucularının en büyük dezavantajlarından biri de bu işte: Tablet/akıllı telefon gibi işletim sistemine sahip olup, onların gerçekleştirdiği her işlevi yapamıyor ne yazık ki. Fakat gel gelelim, günümüzde bir tabletin ve akıllı telefonun da fazlasıyla pahalı olduğu gerçeği varken ve insanların telefon biraz daha zaruri olmasına rağmen tableti lüks olarak görmesiyle ben de çok taraftarı değilim tabletin. Akıllı telefonların da hafıza kartı takmadığınız takdirde zaten halihazırdaki sistem uygulamalarıyla az olan depo kapasitesini bir hayli doldurması da çok iç açıcı değil maalesef. Kitap üzerinde aldığınız notlar ve işaretlediğiniz kısımları silip yenilerine yer açma girişiminizle kaybedeceğiniz düşüncesi de kulağa hoş gelmiyor. Bilemedim, bu ekonomik tutarsızlığın yarattığı karmaşayı siz nasıl çözerdiniz?
En büyük dezavantajının ekonomik açıdan sıkıntısını da bir kenara bırakırsak, sanırsam şarj problemi de oldukça önemli. Çabuk bitmesi elbette sıkıntı, e bir de priz ve elektrik araması daha ayrı bir sıkıntı. Gerçi bütün gün dahi açık dursa çok uzun saatler dayanabiliyor çoğu e-kitap okuyucu modelleri. Devamlı işlem yapsam sekiz saate yakın bir sürede biteceğini tahmin ettiğim e-kitap okuyucum, gece açık unutmama rağmen sabaha hala yarım ya da çeyrek şarjla kullanılabilir halde oluyor. Ha tabii benim kullandığım Nook Color modeli biraz daha eski sayılır şu günümüz modellerine göre. Şimdikilerinde aşılmıştır bu sorun diye düşünüyorum. Yani, umuyorum en azından. Yeni modellerden birine sahip olan varsa ve yorumlarda üç beş detayını çıtlatmak isterse hiç hayır demem mesela.
Hadi tüm bu teknik açıdan kötü oluşunu geçtim, çok daha nostaljik ve hissiyat öldüren meselesine geleyim: Gerçek kitap okuma zevkini tamamen bitiriyor. Bir kitabı elinizde tutup koklamak ve onun her bir sayfasını hissedebilmek çok özel bir duyguymuş aslında, e-kitap okuyucusuyla kitap okumak bana bu duygularımı hatırlattı. Tek parmak hareketiyle atladığınız sayfanın size kattığı hiçbir duygusallık yok ne yazık ki. Kitabı yarıladığınızda veya çok hızlı okuyup bir günde bitirdiğinizde hissettiğiniz o gurur verici neşe de yok. Kitap ayraçlarına özel ilgisi olan biri olarak üzülerek ekliyorum ki, ayraç da kullanamıyorsunuz. Tüm bu insani hissiyatların vukusunu sonlandırıyor, bu nedenle biraz üzücü bir teknolojik kolaylık kendisi.
Yazdıkça avantajları da dezavantajları da artıyor bu e-kitap okuyucularının. Sağladığı faydalar yanında olumsuzlukları biraz can sıksa da, birkaç yıldır kullanıcısı olarak zararından çok yararını gördüm her şeyine rağmen. Özellikle epuba sahip olmanın daha ucuza denk gelmesinin yanında fiziksel anlamda bir kitabı kavramanın verdiği o tuhaf ikileme rağmen, çoğu öğrenci arkadaşıma önerdiğim bir yöntem oldu. Ama ben en çok sizin düşüncelerinizi merak ediyorum. Kullandığınız model ve markaları, deneyimlerinizi, yaşadığınız olumlu ve olumsuz şeyleri anlatırsanız yorumlarda herkes için faydalı bir etkileşim olur diye düşünüyorum, ne dersiniz? Bütün e-kitap kullanıcılarını bulabildikleri mecralardan dertlerini, mutluluklarını anlatmalarını istiyorum. Hadi bakalım, yorumlarınıza kuvvet!