Çok garip bir virajdayız şu an oyun dünyası olarak. Yeni nesle geçiş yaptık, fakat o yeni nesil beraberinde geçen sefer olduğu gibi nokta atışı yeni fikri mülkler getirmedi. Daha önce de söylemiştik, geçen nesli adam eden şey, 2007 yılında sergilenen tavırdı. O sene tonlarca yeni fikri mülk ortaya atılmış, bazıları (Hellgate: London, TimeShift) bekleneni verememiş, bazıları (Heavenly Sword, The Darkness) hak ettiği başarıya ulaşamamış, bazıları (Uncharted, Portal, Mass Effect, BioShock) ise o nesle damga vuran oyunlar arasına girmişti.
PS4 ve Xbox One nesli için bir 2007 yaşanmadı henüz. Üstüne üstlük, geçen nesilden ödünç aldığımız dev hanedanların da çökmeye başladığını görüyoruz. Call of Duty serisinin satışları iki senedir düşüyor, Battlefield serisi son oyunuyla hayranlarının büyük bir bölümünü küstürdü. Assassin’s Creed ise III ile bozduğu fiyakasını Black Flag ile toparlar gibi gözükse de, Unity seri için düzeltmesi zor bir kötü izlenim bıraktı.
O yüzden geçen sene olduğumuz kadar emin bir şekilde “artık alışalım, her sene bir AC çıkacak” diyemiyoruz. Oyun dünyası mecburen 2015’te bir yenilenmeye gidecek, o sırada Victory çıkacak ama, ilerisi için planlamalar ne yönde olacak kestiremiyoruz. AC serisi yavaş yavaş aşağıya doğru inen bir spirale bindi gibi. Bizce eğer kurtulmak istiyorlarsa, biraz sınırın dışına çıkmak zorundalar. O yüzden, şöyle bir liste hazırladık. Bizce Assassin’s Creed serisi eğer buralara yürürse, kendisi ile ilgili kanaatimiz tekrar sıçrayabilir.
Buyurun!
Yuan Hanedanlığının Düşüşü – 1351-1363 – Çin
Neden?: Yuan Hanedanlığının düşüşüne ve Ming Hanedanlığının başlangıcına sebep olan ve Hóngjīn Qǐyì olarak bilinen isyan ile sonrasında yaşanan iç mücadele Assassin’s Creed serisine öylesine cuk oturuyor ki, inanılmaz. Hongjin ordusu içerisinde sıfırdan yükselen Zhu Yuanzhang’ın rakiplerini bir bir saf dışı bırakıp, tahta oturuşuna Templar-Assassin çekişmesini yedirmek hiç de zor değil. Önce Hongjin ordusunda yükselen, sonra o ordunun mensuplarını bertaraf eden Zhu’yu Assassin, rakiplerini Templar yapar, Chen Youllang gibi meşhur karakterleri de hedef olarak oyuna koyarsınız.
Neden kıvılcım olur?: Assassin’s Creed serisi ilk oyundan beri beyaz adamların hikayesini anlatıyor. Hatta ilk oyun dışında Aveline’i saymazsak bir şekilde Avrupalı olmayan tek bir karakter bile yok. Şimdiye kadar da Asya hiç kullanılmadı, bu da çok büyük bir faktör.
İnka İmparatorluğuna İspanyol İşgali – 1526-1572 – Güney Amerika
Neden?: Francisco Pizarro bizce mükemmel bir Templar kötüsü olur. Zaten İspanyol konkistadorlarının yaptıkları hepimize malum, kötücüllük kokan şeyler. Üstüne üstlük Templar-Assassin dengesinde de her birinin yeri var. Bir taraf daha kendi hâlinde, daha doğal; diğer taraf ise teknolojisiyle gelip “düzen kuracağız burada düzen!” diye ölüm yayıyor. Cuk oturur.
Neden kıvılcım olur?: İnkaların etkisini pek çok oyunda gördük zaten, şimdi de tutup kendilerini görsek; İnka toplumunun iç çarklarını anlatan bir oyun olsa, o tapınaklarda gezinme şansımız olsa sadece AC serisi içinde değil, genel olarak tüm oyun dünyasında orijinal bir iş yapılmış olur.
İngiliz İç Savaşı – 1642-1651 – İngiltere
Neden?: Nerede iç savaş var, oraya Assassin-Templar didişmesini koymak mümkün. Unity bunu zaten kanıtladı. Victory İngiltere’ye gidecek, biliyoruz, ama İngiliz İç Savaşı baktığımızda Assassin-Templar hikayeleriyle ilgili en ilginç materyal çıkartacak yer. Cromwell’in başını çektiği parlementerlerle ile kraliyetin kapışması, tarihin en ilginç sahnelerinden biridir, Assassin’s Creed serisine de çok uyar.
Neden kıvılcım olur?: Tam bir Game of Thrones havası yakalayabilirsiniz. Assassin’s Creed tam anlamıyla “Orta Çağ” kafasına hiçbir zaman girmedi. Bu bahsettiğimiz dönem lordların, serflerin olduğu bir dönem değil; fakat Game of Thrones’a ilham veren atmosfere sahip. Yani şövalyeler, atlı askerler, kılıçlar ve okların çağında Assassin’s Creed ayrı bir tat kazanacaktır.
6 Comments
Koskoca Çin seçeneğini iki boyutlu bir mini-oyunla geçiştiren Ubisoft bunları düşünmüyor mu acaba?
Abi ben bi antik mısır falan bekliyorum ya, ordan sonra hazır geri tarihe geçmişken fantastik bi ilk imparatorluk oyunu olabilir.
İngiliz İç Savaşı döneminde şövalye yoktu, zırhlı süvariler vardı hatta cuirassier diye yazılıyor. Ayrıca dönemin ne okla ne de crossbowla alakası var. Barut çağına denk geliyor ve savaşta oklar değil, tek atışlık tüfekler kullanılıyor. Konu hazırlıyorsunuz bari bilerek hazırlayın. Ayrıca oyunun böyle bir habere ihtiyacı yok. Eğer AC Wiki’ye bakarsanız diğer oyunların hangi dönemlerde geçeceği zaten yazıyor. Elliye yakın dönem var işlenecek. İngiliz İç Savaşı da bunların arasında. Yazar olmak için biraz birikim lazım Yiğitcan reyiz.
şu işin en kötü yanı şöyle yorumlar herhalde.
madde madde geçelim mi sevgili Emekcan?
1. cuirassier barutlu silah kullanan atlı askere denir zaten. ben de orada “atlı askerler” demişim. tek tek “ama mızraklısı, ama barutlu silah kullananı” demenin bir manası yok. şövalye de atlı asker anlamında kullanılmaz her zaman. normalde karıştırmak mümkün, ama ben şövalyenin hemen ardından “atlı asker” dediğim için kast ettiğim şeyin titr olduğunun anlaşıldığına inanıyorum.
2. barut çağının başlangıcına geldiğinin farkındayım ki resmi o yönde koydum. gel gör ki tüfeklerin o dönem fazlasıyla yavaş olması, ıslak havalarda çalışmaması ve üretmesi de tüketmesi de pahalı cihazlar olmalarından dolayı oklar hâlâ kullanılmaktaydı. ingiliz iç savaşında görevi okçuluk yapmak olan bir bölük var. hatta bu amaçla yaratılan, kaydı tutulmuş son bölük. savaşta yeri varsa, assassin karakterimizde hayli hayli yeri vardır.
3. AC wiki diye kast ediyor olabileceğin siteye baktım, adamlar sağ altta anket yapıyor “bir sonraki AC oyunu nereye gitsin?” diye. bu yönde yapılan bir resmi açıklama yok. Wiki bir liste yaptıysa muhtemelen Black Flag’in günümüzde geçen bölümlerinde hack’lerin ulaşabildiğimiz bir e-mail’de yazan şeylerden yola çıkıyordur. orada “desmond’ın anılarıyla yapılabilecek oyunlar” başlığı altında İtalyan Rönesans’ı, Osmanlı İmparatorluğu Amerikan Kolonileri / Bağımsızlık Savaşı, New England ve Amerikan Orta Batısı, Kutsal Topraklar, Mısır ve Kuzey Afrika, Ashikaga Shogunluğu, Fransız Devrimi, Napolyon Savaşları ve “Summer of Love” geçiyordu. Eğer buradan almışlarsa almışlardır, yoksa resmi bir açıklama yok. Varsa da ne biz, ne Gamespot, ne IGN, ne Eurogamer, ne Polygon, ne Edge bilmiyoruz yani. AC wiki’ye gitmiş herhalde bir tek.
4. gel tanışalım emekcan. benim adım yiğitcan. 24 yaşındayım. 8 senedir bu işi yapıyorum. 3.5 sene Oyungezer, 2.5 sene Fareler Oyunda, 1 sene Merlin’in Kazanı için çalıştım. odtü uluslararası ilişkiler mezunuyum, yan dalımı tarih üzerine yaptım. odak noktam amerikan dış politikası ve tarihiydi. eğer sıkıntın seriyle ilgiliyse, assassin’s creed’in saçma sapan DS ve PSP yan oyunları da dahil olmak üzere tüm oyunlarını oynadım. hem tarihe, hem de mevzubahis seriye ilgim var. belli ki senin de öyle. gel yanlış ayaktan başlamayalım.. gel boşu boşuna tanımadığın insanın bilmediğin birikimine sallama. ziyaret et bizi, sık sık oku, yorum bırak. böyle tepeden yargılamalarla atma ilk adımı…
Tarihin, oyunun ve oyun içinde tarihin hastasıyım. Pek akademik konuşmuyorum farkındayım ama içimden geldiği gibi yazmayı seviyorum. Yazının ilk kısmı için şunu diyebilirim. Algılatmaya yönelik yaptığın ufak bir hatadan dolayı böyle düşündüm; şövalyeler dedikten sonra bir de üstüne oklar falan deyince, pek bilgisi olmayan biri olarak gördüm seni. Dönemin İngiliz askeri birliklerinde hiç görmediğim için ok kullanıldığını bilmiyorum. Ne okuduğum yazılarda ne de izlediğim filmlerde böyle bir kesite denk gelmedim. Senden ricam bu birliğin bir resmini ve adını benimle paylaşman. Çünkü bildiğim kadarı ile otuz yıl savaşlarına doğru ok kullanılmıyor. En son seksen yıl savaşlarında crossbow kullanıldığını biliyorum. Ondandı bütün bu ön yargım. Siteyi de yeni keşfettim denebilir.
AC wiki için de dediğimi yanlış anlamışsın biraz da üzerine geldiğim için öyle düşünmüş olsan gerek. Demek istediğim elliye yakın madde ile anketin pek alakası olduğunu düşünmüyorum. Zira ihtimali olan bölgeler çok azdı.
http://assassinscreed.wikia.com/wiki/Pieces_of_Eden
En aşağı bakarsan kırk sekiz tane cennet parçasının yerlerini gösteren madde var.
Amerika ve Avrupa tarihine ilgim çok büyük.
Benim tahminim de tamamen kronolojik bakarsak; Fransız İhtilali sonrası Vİktorya dönemi öncesi büyük ihtimalle kraliçe daha gençken işlenmesinin nedeni Vahşi Batı’ya ve Amerikan İç Savaşına giriş hazırlamak. Zaten büyük ihtimalle Viktorya döneminde, Unity’nin başındaki gibi
–spoiler–
Jacques de Molay’in ölümü gibi, İngiliz tarihinin yüzyıl savaşları ya da 1600 başlangıcı katolik protestan savaşlarını göstermeleri mümkün. Guido Fawkes gibi İspanya için savaşmış katolik bir suikastçı ve barut komplosu gibi iki ünlü olay var. İlki Elizabeth’İn üvey kardeşi Mary’nin ilk kocasını barutla öldürttüğü ikincisi de malum Parlamento binası. Benim sonraki çıkacak oyun sıralamam.
1-Vahşi Batı Billy the Kid, Jesse James suikastları ve bu efsaneler gibi yüzlerce isim Bill Hickok, Wyatt Earp, Buffalo Bill..
2-Amerikan İç Savaşı Lincoln suikastı ve bakanlara olan suikast girişimleri ki savaş sırasında ölen pek çok üs rütbe asker de cabası.
3-Kızılderili asimilasyonu dönemleri. Little Big Horn dönemi savaş sonrası General Custer suikastı
4-Amerika’nın keşfi. İlk Kızılderili asimilasyonları için dönebileceklerine inanıyorum. O zaman Pizarro ve Cortes gibi adamların İnka ve Aztec kabilelerin soylarını nasıl tükettiğini gösterebilirler.
5-Sonra yavaş yavaş orta çağ İlk haçlı seferleri ve ilk tapınakçı ustaları görebiliriz.
6-Yüz yıl savaşları Joan of Arc, Unity’de ki kılıcın, Joan of Arc’ın dönem resimlerindeki kılıç olduğunu düşünüyorum kaldı ki AC wikide de bunu destekleyen çok yazı mevcut.
Bilmeyenler için etkileyici bir site AC wiki. Bakmanızı öneririm. Yakın bir zamanda da sitedeki tüm yazıların çevirilerini yayınlamayı düşünüyoruz.
Ubisoft parayı sever. Sadece Çin’e, tüm dünyaya satacağının toplamı kadar kopya satabilir. Ubi’nin Çin kartını çok daha önceden oynayacağını tahmin ediyordum.