6. Interplay – The Bard’s Tale

Bards Tale

Bazen ilk oyunların ne denli bir başarı olduğunu görmek için, sonradan kalan mirasa bakmak gerekir. Interplay’in ilk oyunu, The Bard’s Tale dönemini çok aşamadı. Yani, hâlâ iyi hatırlanır ve bahsi geçtiğinde yüzlerde bir gülümseme peydahlanır, ama genel itibariyle Interplay’in diğer işleri kadar bir iz bırakmadı oyun dünyasında. Ama Interplay’in diğer oyunlarını oynama sebebimiz bizzat The Bard’s Tale’in kendisiydi. Öyle derin bir RYO yaptı ki Interplay, sonrasında herkes onları RYO konusunda bir otorite kabul etmeye başladı. Neredeyse aniden.

5. Sports Interactive – Championship Manager

Championship Manager

İlk menajerlik oyunu CM değildi. Ondan önce de bu konuda atılım yapmış oyunlar vardı. Ama Sports Interactive’in sonrasında isim hakları meselesi yüzünden Football Manager’a dönen meşhur serisi, resmen son menajerlik oyunu olarak kaldı piyasada. Düşünün, ilk oyununuzu yapıyorsunuz. Aklınızda bir fikir var. Eseri hazırlıyor, ismini koyuyor, piyasaya sürüyorsunuz. Ve o isim, yıllardan sonra menajerlik oyunlarına verilen isim oluyor. Dünyanın gelmiş geçmiş en çok satan serilerinden biri hâline geliyor ve çıkışından neredeyse yirmi sene sonra hâlâ hayatta oluyor. Bir yapımcı ilk oyunundan daha ne isteyebilir?

4. Ensemble Studios – Age of Empires

Age of Empires

Yukarıda yalan söyledik. Bir yapımcının ilk oyunundan daha fazla isteyebileceği her şey, artan bir sırayla dördüncü, üçüncü ve ikinci sıralarda. Evet, CM serisi türünde efsane oldu. Ama hiçbir zaman, hiçbir zaman Age of serisi kadar büyük bir yer edinemeyecek insanların kalbinde. Her sene yeni çıkan menajerlik oyununu alıp oynuyor olabiliriz. Ama şöyle bir sorun var, CM serisi çıkmadan önce, menajerlik oyunları büyük bir pazar değildi. Yani CM’nin rekabeti yüksek olmadı pek. Ama Age of önce Dune’ları, sonra Command & Conquer’ları, sonra Warcraft’ları yenerek geldi buraya. Ve GZS türünde kendine has, unutulmaz bir yer açtı. Ensemble’ın da ismini efsaneler arasına kazıyarak.

3. Origin Systems – Ultima

Ultima

Age of Empires serisi, GZS’ler arasında bir efsane oldu, buna kabulüz. Ama Ultima serisi, birden fazla türün içerisinde efsane oldu. Bu yazıyı araştırırken en şaşırdığımız şey buydu. Origin Systems, 90’lara damga vurmuş firmalardan biriydi. Ve diğerleri, yani Bullfrog ve Maxis gibi ilk oyunlarında biraz tökezlemiş olacaklarını zannediyorduk. Öyle değilmiş. RYO tarihinin en unutulmaz serilerinden biri olan Ultima’nın ilk oyunu, meğerse Origin Systems’ın ilk seferiymiş. Düşünsenize, öyle bir ilk oyun yapıyorsunuz ki o seri yıllarca sürüp gidiyor, satış rekorları kırıyor ve en sonunda kendi başına başka bir türün babası oluyor. Kolay mı?

2. PopCap – Bejeweled

Bejeweled

PopCap’e sorarsanız çok kolay. PopCap’in yaptığı şey, sadece yeni bir oyun türü yaratmak değildi. Onlar sadece efsane bir oyun da yaratmadılar. Onlar aynı zamanda oyun oynamanın “başka bir biçimi” olduğunun da ilk göstergesini yarattılar. Küçük, basit ama bağımlılık yapıcı bir oyundu Bejeweled. Çok ama çok rahat anlaşılabilen bir konsepti vardı. Ve öylesine yaygınlaştı, öyle dev boyutlara erişti ki, bugün belki de tarihin en fazla kişi tarafından oynanan oyun türünü tek başına yarattı. Candy Crush tipi üçünü birleştir oyunları için teşekkür etmemiz gereken yer, PopCap’in ilk oyununun ta kendisi.

1. Valve – Half-Life

Half-Life

Dördüncü sırada şu cümleyi kullandık, hatırlarsınız: “Yukarıda yalan söyledik. Bir yapımcının ilk oyunundan daha fazla isteyebileceği her şey, artan bir sırayla dördüncü, üçüncü ve ikinci sıralarda.”. Birinci sırayı atladığımızı mı sandınız? Hayır, atlamadık. Birinci sıramızdaki oyun, bir yapımcının ilk oyunundan daha fazla istemeyi hayal dahi edemeyeceği bir şey. Valve’ın ilk işi, Half-Life’dan söz ediyoruz. Sadece bir efsane yaratmadı Valve ilk eseriyle. Sadece bir türü değiştirmedi, ya da oynanış biçimleri konusunda bir alternatif yaratmadı. Valve ilk oyunuyla tüm oyun dünyasını değiştirdi. Artık hikaye anlatmanın başka bir yöntemi vardı. Artık oyunlar sadece oyun değillerdi, bir anlatım biçimi, bir sanat dalı olmaya daha yakınlardı; en azından herkesin bunu kabul etmesine bir bakıma… Half-Life için daha önce “oyunların Citizen Kane anı” dedik. Ve aynı Orson Welles’in ilk filminin Citizen Kane olması gibi, Valve’ın da ilk oyununun Half-Life olması tesadüfü, bize çok ilginç geliyor…

1 2
Author

Yalnız olduğunu düşünen, ama bunun uzun sürmeyeceğini bilen bir adam. Bir gün Kaliforniya'nın yeşillikleri uğruna Arizona'daki evini terk edip gitti, geri dön çağrılarına da kulak vermiyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.