Mars’ta şu an yaşam bulma ihtimalimiz her geçen gün daha da güçleniyor, farkındasınız değil mi? Curiosity’nin geri gönderdiği verilerin her biri bunu gösteriyor. Hayır, bu yaşam muhtemelen hümanoid ya da yürüyebilen, ya da “E.T.” tipi garip yaratıklar şeklinde olmayacaklar; tamam, ama bir şekilde kızıl gezegende bir tür yaşam sürdüren canlı formların çıkma ihtimali bir yıl öncesine kıyasla, çok daha gerçek artık.
Daha önce sitede haberini yapmıştık; Mars’ta bundan üç buçuk milyar yıl öncesine kadar gezegenin yüzeyinin %20’sini kaplayan bir okyanusun olduğu, bu okyanusun 1.5 milyar yıl kadar aktif bulunduğunu, fakat Mars atmosferinin yapısı nedeniyle bu okyanusun yavaşça uzaya karıştığına dair ciddi delliler elde edilmişti. Bu yönde bir fikrin oluşmasının sebebi ise Mars’ın kutuplarında o okyanusun %13’ü kadar olduğu tahmin edilen kütlede buzulların bulunmasıydı.
Şimdi bu konuda bir gelişme var. Universe Today’de gördüğümüz habere göre NASA’nın HiRISE kamerasıyla çekilen görüntüler adını Amerikalı astronom George Hale’den alan Hale kraterinin etrafındaki dağların uçurum kenarlarında kara çizgilerin olduğunu ortaya koydu. Bu çizgiler, gezegenbilimcilerin “Devirli Yamaç Çizgileri” dedikleri bir şey ve buna sebep olan şey ise akışkan, aktif sıvı su. Aynı çizgilere Gale kraterinin etrafında da ulaşıldı. Yani evet, Mars’ta şu an itibariyle hâlâ sıvı su mevcut olabilir.
Bu kesin değil, fakat NASA bu çizgilerin sudan kaynaklandığından büyük ölçüde emin gözüküyor. Bu su, bizim insanlar olarak işimize yarayacak türden değil, zira çizgiler araştırıldığında renkleri ve görünümleri dolayısıyla suyun tuz ve oksidize demir elementlerinin fazla yüksek olduğu anlaşılıyor. Fakat yine de, bakterisel bir yaşam formu bu koşullarda hayatta kalmış olabilir. Bu da Curiosity’nin insanlık tarihinde ilk defa uzaylı bir yaşam formuyla tanışmış olabileceğini ima ediyor. Daha henüz kesin konuşmak için çok erken, NASA elbette ki bu çizgilerin doğası konusunda ciddi araştırmalar yapıp daha belirleyici cevaplar verecektir. Fakat şu haliyle söylemek gerek, Mars’ta yaşam bulma olasılığına an itibariyle çok yakınız!
1 Comment
🙂