Cosmic Era
Gundam hayranları tarafından en çok nefret edilen seriler Cosmic Era evrenine ait. Gundam Seed serisinden bahsediyorum tabii ki. Cosmic Era içinde çok fazla iş olmamasına rağmen Gundam serisinin günümüzdeki popülerliğine gelmesine sebep olduğu için bir jenerasyonun Gundam deyince aklına gelen tek şey Seed oldu.
Seed serileri yapı olarak her ne kadar Universal Century evreninin ana hikayesinin modern bir versiyonu olsa da, karakterlerinin ahlaki karışıklıkları ilk Gundam kadar başarılı işlenmediği için eski serilere aşina kitle tarafından çok tutulmadı.
Gundam SEED
Cosmic Era’yı başlatan hikaye. İlk seride koloni ve dünya savaşları gibi burada da koloni ve dünya savaşları işleniyor. Koloni insanları genetik olarak geliştirilmiş bir toplum olarak kendilerine Coordinator derken dünya da yaşayan ve doğal yollarla evrime tabi insanlık kendilerine Natural diyor ve hikaye bu iki kesimin arasındaki savaşı anlatıyor. Seed’in ana karakteri Kira Yamato özellikle Gundam takipçileri arasında imkansız durumlardan çıkması sebebiyle “Jesus Yamato” olarak biliniyor.
Gundam SEED Destiny
Seed ilginç bir şekilde çok tutunca hikaye SEED Destiny’de yepyeni karakterlerle devam etti. SEED Destiny en çok nefret edilen Gundam serilerinden biri çünkü dünyanın en sevimsiz ana karakterini içeriyor. Sürekli olarak diğer karakterleri antagonize eden ve aşırı hareketleriyle insanlara kök söktüren Shinn Asuka, Gundam serisinin hayranları tarafından yıllardır dalga geçilen bir tipleme. Öte yandan, SEED Destiny ile ilgili en çok eleştirilen şey ana karakterlerin bir yerden sonra kötü karakterlerin tarafına geçmesi ve eski SEED kadrosunun tekrardan ana karakter koltuğuna oturmasıydı. Bir şekilde izleyiciler bunu güvenlerine yapılmış bir hakaret olarak algılayıp Destiny’yi eleştiri yağmuruna tuttular.
Gundam Seed C.E 73 Stargazer
Cosmic Era evreninin Stardust Memory’si olan Stargazer, Coordinators ve Naturals arasındaki savaşın merkezinde federasyonun tarafında olan Phantom Pain isimli bir timi anlatıyor. Animasyon tarzı olarak SEED’den fersah fersah farklı ve daha kaliteli. Ayrıca serinin en güzel tasarımlarından birini içeriyor.
After Colony Timeline
After Colony Timeline, Gundam markasını kökten etkileyen bir seriye sahip ki bu ünlü Gundam Wing. Gundam Wing ile birlikte MSG serisi Amerika’da büyük popülariteye ulaştı ve içerdiği bishounen tasarımları yüzünden dişi izleyicilere de kendini sevdirdi.
Gundam Wing
A.C’nin tek serisi Gundam Wing. Hikaye olarak tamamen baştan savma olsa bile nedense çok seviliyor. Yine koloniler vs dünya temalı bir çatışması var. Koloniler dünya hükümetinin üzerindeki baskısından yılıp sonunda dünyaya Gundam’larını gönderiyorlar ve olaylar gelişiyor. Neyin nereden geldiği hiç bir zaman bilinmiyor, karakterlerin motivasyonları hiç anlaşılmıyor, çok garip bir hikayesi var ve kafam kadar delikler mevcut bu hikayede. Yine de Amerikalılar çok sever, tasarımları güzeldir. Buna rağmen Wing külliyata girmek isteyenlerin son tercihi olmalı.
Mobile Suit Gundam Wing: Endless Waltz
Wing’in filmi. Wing’de anlatılmayan pek çok şeyi anlatıyor, karakterlerin geçmişleri, motivasyonları ve seriyi başlatan Operation Meteor’un hikayesi açıklanıyor. Tabii buna rağmen Endless Waltz Wing’in iskeletine yapıldığı için çok yavan kalıyor.
After War Timeline
Gundam üzerine post apokaliptik bir deneme. Hiç tutmadı ve zaten iptal edildi bir noktadan sonra. After War evrenine dair tek bir hikaye var.
Mobile Suit Gundam X
Daha önce denenmemiş bir şey. Gundam evreni ve post apokaliptik kafaları birleştiriyor. Ana karakteri ile değil yan karakterleri ile akılda kalan bir yapısı var, özellikle Jamil Neate’yi çok seviyor izleyenler. Karanlık yapısıyla ilginç bir çalışma.
Future Century
Bütün bu uzay kolonileri ve uzay savaşları hikayesinin dışında bir shonen öyküsünün geçtiği bir evren bu. Tek bir serisi var o da Mobile Suit G Gundam. Esprili ve daha aydınlık dünyası ile göz doldursa bile bu seriden başlamanız Gundam ile ilgili çok yanılmanıza sebep olacaktır.
Mobile Suit G Gundam
Dünya üzerinde kolonilerin yönetimini almak için ülkeler arasında yapılan bir Gundam turnuvasını konu alıyor. Bol bol Shonen öğeleri var. Uzakdoğu kültürünün yoğun etkisinde fakat her memleketin ayrı bir Gundam’ı olduğu için izlemesi epey komik. Bu arada bu seride Türkiye’nin de bir Gundam’ı var: Minaret Gundam.
1 Comment
Doğru düzgün çevirisi yok animenin