İnternetin ifade hürriyeti ve fikir anarşisini korumak için verilen mücadelede artık son düzlüğe giriyoruz. Kimsenin size aksini söylemesine izin vermeyin, herhangi bir tarafın zaferi son ana kadar garanti değil. Ancak ortada şüphesiz bir gerçek var ki, dijital dünyanın geleceğini tayin edecek bu muharebede yaşanan her şey kelimenin tam anlamıyla ilham vericiydi. Şurada kapsamlı bir özet geçmiştik ama kıssasını burada vermekte fayda var: Şirketler fazla uzandıklarında, onların elini geri itmenin yolu örgütlenmektir. Net Neutrality bize bunu gösterdi.

Ne oldu peki? Amerika’nın sayılı internet servis sağlayıcılarından birinin eski avukatı Ajit Pai’nin başını çektiği Federal İletişim Komisyonu, şirketlerin bant ağı konusunda site ve servislere limit koyabilmesini engelleyen Net Neutrality yasasını geri çekmeye çalıştı. Komisyondan bu kararın çıkacağı günden aylar önce siteler örgütlenmeye başladı. İnternetin ön sayfasından başlayan direniş insanların tek tek temsilcilerini arayıp, darlayıp, gerekli mercilere başvuruları yapmasıyla devam etti.

Net Neutrality bir şekilde 3’e 2 oyla iptal edildi, ancak meselenin bir de Kongre’den geçmesi gerekiyordu. İşte o noktada dijital kamuoyu yine telefonlara sarıldı, mailler spam’ledi. Önce meseleyi Senato’ya taşıyabilecek derecede ön oy gerekiyordu. Bu ısrarlı itirazla o rakam sağlandı. Amerikan yasaları gereği, FCC gibi bağımsız komisyonlar bir karar verdiği zaman Senato 60 gün içerisinde bu karara itiraz edebiliyordu. Ancak bunun için salt çoğunluk elde etmeleri gerekiyordu. 100 üyeli Senato’dan beraberlik çıkarsa, eşitliği Başkan Yardımcısı bozuyordu çünkü.

İşte şu an Demokrat Parti’nin Net Neutrality oylaması için tam 50 oyu var.

Net Neutrality 5

Toplamda Senato’da 49 üyesi bulunan Demokrat Parti, yanına bir Cumhuriyetçi Parti üyesini de çekmeyi başarmış ve bununla birlikte ışığa doğru koşuyorlar. 30 gün içerisinde bir Cumhuriyetçi Senatör’ü daha ikna ederlerse –ki zor, ama imkansız değil– Net Neutrality’nin iptali geçersiz sayılacak ve bu nihai bir kanaat olarak kabul edilecek. Yani FCC bir daha Net Neutrality iptali için başvuruda bulunamayacak.

Bunun öneminin altını ekstra, ekstra çizmek istiyorum. Tüm internetin kaderini tayin edecek bir olay oluyor. Senin benim internetimin de. Dijital varoluşa kaydığımız şu günlerde konuşulabilinecek en mühim şeyin üstüne dönüyor üstelik bu olay. İnternet özgürlüğü. Hürriyet yanlısı çocuklar internette örgütleniyorlar. Koskoca şirketleri almışlar karşılarına, ellerinde bir tek toplanarak arttırdıkları sesleri var. Ve durumu bu noktaya kadar getirdiler. Çok harika, çok muhteşem gerçekten. Hepimizin bekası için de umarım o son oy bulunur. Senato’da buna sıcak bakacak ılıman Cumhuriyetçi’ler var, Demokrat Parti mekanizması da adam ayırabildiği ölçüde bunu kovalayacak. En nihayetinde neler olup biteceğini ise zaman gösterecek.

Hadi hayırlısı.

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.