Haftanın Hype Treni günü geldi! Bir kraliçe, iki büyücü, bir orman perisi ve bir de sakallı druidin aramızda bulunduğu, haza bir Temel fıkrası mahiyeti taşıyan tren kompartımanımızda Netflix’in uyarladığı The Witcher dizisine doğru yolumuza devam ediyoruz.
Yolculuğumuz sürerken, biraz ayaklarımızı açmak için trenin içerisinde küçük bir yürüyüşe çıkmaya karar veriyoruz. Bütün haşmetiyle kuzeyimizde sıralanan Ejder Dağları’na bakabilmek için pencereye yaklaşırken bir köşede sessizce tek başına oturan bir adamı fark ediyoruz. Biraz sonra Kovir ve Poviss’in merkezi Narok’taki durakta ineceğini söyleyen bu adamın, hikâyemiz için önemli bir isim olduğunu anlıyor ve hâliyle onu, kısa bir süreliğine de olsa bizimle tanışabilmesi için kompartımanımıza davet etmeye karar veriyoruz.
Istredd Kimdir?
Gerçek ismi Val olan ve Istredd lakabıyla bilinen büyücü, Witcher serisinin kitaplarından olan Kader Kılıcı’ndaki kısa hikâyelerden birinde yer alıyor. Istredd, Yennefer’in Geralt’tan çok daha öncesine dayanan, uzun süreli romantik partneri.
Uzun yıllar boyu süren ilişkileri, tanıdık zaafları ve ortak istekleri sebebiyle birbirlerini samimi duygularla seviyorlar. Bir süre sonra bu denkleme üçüncü kişi olarak Geralt giriyor. Hâliyle Istredd ve Yennefer’in ilişkisi, hikâyemizin başkahramanlarından ikisini yakından ilgilendiriyor.
Kitaplarda Istredd’i tek bir yerde görüyoruz ama Istredd’in yer aldığı hikâye bittiğinde Geralt ve Yennefer’in ilişkisi, ikisinin birbirlerine ve hayata karşı bakışları bir hayli değişiyor. Hatta bütün resmi düşünerek konuşursak Istredd, Geralt’ın kaderini kabullenmesine giden yolda bir tetikleyici oluyor diyebiliriz.
Bütün bunları göz önünde bulunduran senaristler, dizide Royce Pierreson’ın canlandıracağı bu karakteri, Yennefer’in hikâyesini anlatırken onun geçmişine yedirmeye ve bize onların ilişkisinin arka planını izletmeye karar vermişler. Öyle ki yayınladıkları ilk tanıtım filmini de Istredd’in konuşması ile açmayı uygun görmüşler.
Istredd’i, Yennefer’in istismara uğrayan ve eski hayatını geride bırakıp yeni bir insan – güçlü bir büyücü – olarak hayatına devam etmek için çıktığı yolculuğunun başına yerleştirmişler. Yani onu kitaplardan farklı bir şekilde izleyebileceğimiz bir yere koyarak Yennefer’in yolculuğunun en başından beri yanında bulunan destekçisi yapmışlar.
Durum böyle olduğu için dizinin olay örgüsü Istredd’in yer aldığı Buz Parçası isimli hikâyeye ulaştığında, Istredd – Yennefer – Geralt üçgeni bizim için kitaplarda olduğundan fazla anlam ifade edebilir gibi görünüyor. Çünkü bu yeni durumda Istredd, küçük bir hikâyeyle tanıdığımız ve üzerimizde belirli bir iz bırakarak yolumuza devam ettiğimiz bir karakter olmayacak; Yennefer’i kambur, çirkin ve güçsüz bir genç kızken sevmeye başlayan, uzun yolculuğu boyunca ona destek olan, sorunlarına çözümler üreten biri olacak.
Bir tercih olarak dizi çıkmadan önceki yazılarımda, diziyi etkileyecek spoiler’lar vermek istemedim. Olabildiğince karakterlerin kim olduğunu ve onları hangi şartlar altında göreceğimizi anlatmaya çalışıyorum. Bu bakımdan Istredd ile ilgili bilgilerimizin sadece bir kısa hikâye ile sınırlı olması tat kaçırmıyor değil çünkü dizide Istredd ile ilgili izleyeceğimiz her şey benim için de yeni olacak.
Istredd’in yer aldığı Buz Parçası isimli kısa hikâyeyi şu an için uyarlamıyorlar. Ancak karakteri de bağlamından kopartıp ilk sezona aldıklarına göre bir noktada bu hikâyeyi dizide göreceğiz demektir. Bu yüzden üzerine daha ne söylersem spoiler olur. Hâliyle diğerlerine nazaran daha kısa bir yazı yazmış olmayı kabullenmek durumundayım.
Istredd’i diziye daha erken bir biçimde daha çok yedirerek buradan çeşitli dramlara sebep olacak bir aşk üçgeni çıkartırlar mı? Böyle bir şey yapsalar ilgimizi çeker mi yoksa “Bir tane saçma aşk şarkısı daha duyarsam kusacağım” noktasına gelir miyiz? Veya Istredd’i daha çok görecek olmamız sadece Yennefer’i; onun Geralt ve biriciğim Cirilla ile olan ilişkisini anlamımıza yardımcı olmak için mi kullanılır?
Bu gibi soruların cevaplarına diziyi izleyince ulaşacağız. Dizi çıkana kadar umuyorum ki bu yazımız Istredd’in kim olduğunu ve kendisinin olayların içerisinde nasıl yer alacağını bilmek açısından faydalı olur. Bir sonraki durakta görüşmek üzere!
—————————
Kaynaklar
Andrej Sapkowski, Kader Kılıcı, çev. Regaip Minareci, Pegasus Yayınları, 2017.