Geekyapar, geride bıraktığımız yılın en iyi işlerini seçmeye başladı! Bugünle başlayarak, bundan sonra ince ince 2015’i kıyıp doğrayacağız; altında neler var, geçerken bizlere neler bırakmış onları irdeleyeceğiz. Sürecimiz çok basit. Geekyapar’ın yazarlarına, dizi, film, çizgi roman, oyun ve müzik kategorilerinde o sene onlar için ekstra anlam ifade eden üçer işi yazmalarını istedik. Sonra da en fazla aday gösterilenleri sıraladık. Oyları eşitse, o zaman da biraz kanaat kullandık; biraz da yazan kişi kendi sırasında kaça koymuş; ne kadar tutkuyla anlatmış onlara baktık.
Geçtiğimiz gün filmleri, ardından da çizgi romanları incelemiştik; şimdi de sıra dizileri! Buyurun!
MANSİYON
- Narcos
- Orphan Black
- Game of Thrones
- Ash vs. Evil Dead
- How to Get Away with Murder
- UnREAL
- Penny Dreadful
- True Detective
10. Man Seeking Woman
Yazan: Tutku
Yılın komedi dizisi. Absürt komediden daha ötesi. Erkekler için aklınızda ne varsa görmek dayanılmaz komik olduğu için, kadınlar için erkeklerin kafası nasıl çalışıyor bunu görüp kahkaha boğulmak için. Bu kadar saçma sapan şeyi, bu kadar mantıklı kullanmak, bunu yaparken de ucuz esprilere kaçmadan çok sağlam bir mizah yapabilmek başarı değildir de nedir?
9. The Expanse
Yazan: Mert G.
Yarışa tam sonunda katıldı ama tam katıldı. Geekyapar Bilim Kurgu Konseyi’nin tek üyesi olduğum için buraya başka diziler koyamazdım. Ayak yapmak için Mr.Robot falan diyesim yok yani.
8. Sense8
Yazan: Mert Y.
Sanırım şurada Wachowski’leri halen seven 3-5 kişi kaldık. Sırf eğlenmek için Speed Racer ve Jupiter Ascending’i çektiler gibi geliyor bana. Jupiter Ascending’e o kadar sinirlendim ki “WHAT WERE YOU THINKING?” diyerek ikisini de omuzlarından sarsmak istedim gerçekten. Belki en büyük hatayı hep bir Matrix beklemekle biz yaptık? Dertleri bu değildi besbelli ki. Herkesin ‘gösterişçi’ bulduğu fakat benim hayran kaldığım Cloud Atlas’ı çektiler arada misal. 6 hikayeyi iç içe geçirdiğiniz 3-3.5 saatlik bir film ile çoğu kişiyi memnun edemeyeceğiniz çok belliydi. Ama ben dünyanın farklı yerlerinde olup da birbirleriyle bir şekilde iletişime geçen, bağ kuran insan hikayelerini çok seviyorum. Tam da bu sebepten Sense8’i gerçekten çok sevdim. Çok bayık, çok sıkıcı anlattı belki derdini ama ırkçılıktan toplumdaki cinsiyet rollerine, homofobiden ayrımcılığın türlü türlü varyasyonlarına kadar ne varsa işlediler. Tüm bunlar arasında duygularıma da dokunmayı başardılar ya o bana yetti işte.
7. One Punch Man
Yazan: Yigilante
Gerçekten uzun süredir ihtiyaç duyduğum dizi formatı bu imiş. Görmek isteyen göz için hem derinliği var, hem de süper kahraman ve anime klişelerinin ikisiyle de birden doyasıya dalga geçmeyi biliyor. İki alt türün de öz eleştirisi nitelliğinde muhteşem bir çalışma. Özellikle benim gibi anime sevmeyenlere şiddetle tavsiye ederim.
6. Agent Carter
Yazan: Can T.
Muhteşem iyi yazılmış ve çekilmiş feminist duruşu bile bu diziyi bu listeye koymak için bir neden bence. Çok keyifli bu dizi keşke daha uzun olsaydı da bol bol izleyebilseydik. Yeni sezon için çok sabırsızlanıyorum!
5. Mr. Robot
Yazan: Yücel
“Gerçek yöntemlerle çok tutarlı hacker dizisi” diye duyup bir bakayım diye açmıştım ilk bölümünü. Hakikaten de öyleydi fakat daha fazlası vardı sanki “ya bu sadece hacker dizisi değil” dedirtmişti. 2, 3 ve 4. bölümler pek tatmin edici olmasa da sonrasında hem sinematografisi hem senaryosu hem de Rami Malek’in performansı izlenmesi gereken bir dizi olduğunu kanıtladı.
4. The Blacklist
Yazan: Yiğitcan
Ben bu diziyi köp-pek gibi övdüm zaten, illa ki denk gelmişsinizdir. Size “bakın, bu diziyi izlememek insanlık suçu” dedim; arkadaşlarıma “abi yani muhteşem lan bu” dedim, eşime dostuma babamı övermiş gibi James Spader övdüm; yok, nafile. Kimse sümüğünü fırlatmadı diziye. Episodik hikaye anlatımıyla, sürükleyici çatı öyküyü damakta muhteşem bir tat bırakarak birleştiren; hem merak ettiren hem de ihya eden; bir de süper oyunculuklarla, manyak karakterlerle bezeli bu dizinin hâlâ fenomen olmamış olmasını kendi hatam kabul ediyorum. Eylemlerim sürecek, onu da belirtiyorum.
3. Rick and Morty
Yazan: Mert G.
Eğer 2015 yılı bittiği halde Rick and Morty izlememişseniz bu sizin açınızdan çok ciddi bir eksiklik bence. Bu arada Rick and Morty’nin ne kadar sağlam bir iş olduğuna dair kanıt istiyorsanız. Ben bunu buraya yazmadan, diğer yazarların da kesinlikle Rick and Morty yazmış olduğunu tahmin edebiliyorum mesela. 1. falan gelirse de şaşırmam. (e.n.: gelmedi)
2. Agents of SHIELD
Yazan: Ozan
Farklı özelliklerini birleştirip haftanın kötüsünü yumruklayan ajanların dizisi nasıl oldu da yılın en iyi bilim-kurgu dizisi oldu hala anlayabilmiş değilim. Diziye tamamen MCU dışı bakarak konuşuyorum; bir geek için verilecek en büyük armağanlardan bu dizi. İçinde casusluk var; doğaüstü karakterler var; uzay ve uzaylılar var; politika var; dostluk, aşk, nefret var; herkesin kendini bulacağı bir karakter mutlaka var; dövüş, özel güç, ilginç silahlar var; risk alan yazarlar, iyi iş çıkaran set ekibi var; e bir de tabii ki Fitz var. Ne yok? Yavanlık, ucuzluk, seyirciyi aptal yerine koymak ve Felicity yok. Yani bir dizinin sevilmesi için her şey hazır. İzleyin!