5. System Shock 2

System Shock 12

Ah, SHODAN. Ah, Ken Levine ah. Uzun süre BioShock’u da listeye almayı düşündük, fakat Adam’ları sağ olsun, BioShock’un size verdiği gerilim, hiçbir zaman korkuya dönmediğinden, gözümüzü 1999’a çevirdik. System Shock 2. Özünde “Uzayda geçen Deus Ex” diye tanımlanması çok kolay bir oyundu System Shock 2. Fakat o kadar çaresizdiniz ki oyunu oynarken… İstersen sabaha kadar skill bas, kendini ayrıştırmaya, oyun oynamaya çalış. Fark etmezdi. SHODAN’ın labirentinde bir fare olmaktan öteye gidemediğinizi bilirdiniz. Ürpermek, korkmak değil; düpedüz ümitsizliğe kapılmak, kapatıp annenizi aramayı istemekti oyun.

 

4. Resident Evil 2

Resident Evil 2

Resident Evil serisini böldüğümüzü yukarıda söyledik. Her seriden bir oyun diyoruz fakat, Resident Evil 1-2-3 ve 4-5-6 o kadar farklı oyunlar ki, muhtemelen Resident Evil 4’ü başka bir listede değerlendireceğiz. Zira neredeyse tek bir hareketle, bütün serinin odağı o oyunda değişmişti: Kamera omuzun üstüne alınmış, statik açılara veda edilmişti. O yüzden, bizce eski Resi’ler korku, yeni Resi’ler ise serüven oyunlarıdır. Eski Resi’lerin en iyisi de, Resident Evil 2’dir kuşkusuz. İlk Resi ve Resi 3 çok iyilerdi, yanlış anlamayın, fakat Resident Evil 2’nin atmosferi bir başkaydı. Cidden.

 

3. Amnesia: The Dark Descent

Amnesia

Bu kadar kısa sürede, ait olduğu tür için bu denli önemli olan bir başka oyun daha bulup çıkartabilir misiniz? Mümkün müdür? İsveçli Frictional Games, Penumbra serisiyle bunun ipuçlarını vermekteydi aslında. Fakat Amnesia bambaşka bir deneyim oldu. Korku oyunlarını, yani saf korku oyunlarını tekrar finanssal başarısı mümkün bir tür olarak çıkartıp koydu endüstrinin önüne. Daha da önemlisi, bugün hâlâ etkileri süren bir “indie korku” akımı başlattı. Amnesia: The Dark Descent, insanların arkadaşlarına hunharca önerip, onlar da oynayamayıp yarıda kestikleri zaman kendilerini iyi hissettikleri bir oyundu. Muhteşemdi hakikaten.

 

2. Sanitarium

Sanitarium

Macera oyunları listesini yaptığımızda, hemen hemen tüm yorum kanallarından; neredeyse tek vücut, tek ses, tek fikir bir eleştiri yükseldi: Sanitarium nerede? İşte burada. Sanitarium, macera oyunu iskeletine sahiptir, evet. Fakat onu orada kullanmayacağımızı biliyorduk. Çünkü Sanitarium’u Sanitarium yapan, bizi psikolojimizin en derinlerini sarsacak denli korkutabilmesiydi. 1998’de sadece ve sadece PC’ye çıkan, DreamForge yapımı oyun; bizce PC’ye özel oyunların şanlı tarihinde apayrı bir yer tutmaktadır. Çünkü, benim de kendimi aralarında saydığım konsolcular affetsin, ama hiçbir platforma Sanitarium gibi bir oyun gelmedi. Açık ve net.

 

1. Silent Hill 2

Silent Hill 2

Alone in the Dark türü popülarize etmiş, Resident Evil adını koymuş olabilir. Mükemmelleştirmesini Silent Hill 2 yaptı. James Sunderland’in hikayesi, kan dondurucuydu. Vaktin teknik kısıtlamaları yüzünden tüm kasabayı kaplayan sis, resmen insanı boğuyordu. Yaratıcı canavar tasarımları, etkili kullanımlarıyla birleşince, her köşe dönme çabası, bambaşka bir macera oluyordu. Bunların hepsinin üstüne bir de Akira Yamaoka’nın tüy ürperten, iç üşüten müziği ekleniyordu. Silent Hill 2, resmen tek başına bir PS2 alma sebebiydi. Konami öyle bir çıta koydu ki SH 2 ile, seri bir daha asla o çıtayı geçemedi. Ne Silent Hill 3, ne Silent Hill 4, ne de sonrasında gelen onlarca oyun, SH2 kadar muazzam değildi. Bize göre, korkunun tanımı bizzat budur…

1 2
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

1 Comment

  1. Aysu GÜLEÇ Reply

    Gec gec bunlari 1. De herzaman oldugu gibi dohru duzgun hikayesi mukemmel senaryo gtrafik mantik korku gerilim andrenalin ara sira duygulsndirici oyun olmali bunada en yakisan OUTLAST VE DLCSI oyunu cok kiskananlar var tabi outlastla hicbir oyun boy olcusemez

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.