GÜNAHLAR

1. Dizinin Yapmacık Hali

590b27be6c78b1401083f8a0

Bütçe bazlı yapmacıklıklarla derdim yok. Zira Youtube’da yayınlanacak, küçük bir ekibe sahip bir web dizisinin elinde çok fazla imkan olmadığını tahmin etmek zor değil. Yani bazı efektlerin ve özellikle ses mikyajının göze o çok batan sahteliğini şöyle bir kenara koyalım. Yapmacıklığın asıl can sıkıcı olmaya başladığı nokta dizinin kolay tüketilmeye uygun olması için çok çaba harcanmış olması. Onur Ünlü’nün kendisi de dahil hemen herkes bana katılacaktır, Ünlü’nün içinden gelerek yaptığı hiçbir iş anlaşılması, tüketilmesi kolay işler değil. Buna Leyla ile Mecnun da dahil. Çok çabalayan kemik takipçiler dizinin sahnelerini fenomen hale getirmeseler Leyla ile Mecnun şu an bildiğimiz değeri taşıyor olmazdı.

İşte, fenomen hale getirmek demişken… Onur Ünlü bir röportajında, Leyla ile Mecnun’un fenomen hale gelmesinde işlerini severek yapmaları dışında hiçbir çaba sarf etmediklerini söylemişti. Görünen Adam’da ise durum farklı gözüküyor. Sanki espriler arkadaş ortamında dönsün, komik sahneler Youtube’da kolajlansın, replikler tweet olsun diye yazılmış gibi. Üstelik, ne yazık ki, bu fenomen olmak için içtenliği harcama durumu diziye yapmacıklık katan yegane şey de değil. Bundan sonra sayacağımız üç günahın da buna büyük katkısı olmuş.

2. Reklam Adam veya Viralliğin Umulmayan Bayatlığı

gorunen-adam-blm03-ss3 (1)

Bu noktada bir çoğunuzla ters düşeceğiz zannediyordum ama dizi beşinci bölümde de şansını zorlayınca hemen hemen her izleyiciyle aynı derdi paylaşır hale geldik. Başta samimiyetle kahkaha attığım ama bölümler geçtikçe içimi bayıp tadımı kaçıran şu Reklam Adamı’ndan hepimiz bıktık sanki. Tamam, kabul. Başta çok orijinal bir viral fikriydi reklamı bir karakter haline getirmek ama zaten bölümleri 15-16 dakika olan bir dizinin her bölümünde şu tipe 1-2 dakika harcarsanız kusura bakmayın ama dizi değil de geniş bir reklam çekiyor olursunuz. Gerçi işe yaramıyor da değil ha. Baksanıza; sevmediğimiz halde bu adam neyin nesidir, hangi şirketin fesidir adımız gibi biliyoruz.

3. Diğer Birtakım Oyunculuklar

0a20e578af13a4d7c2a6b0c927744718
Burada ise iki ismimiz var: İpek karakteri ile Betül Akdeniz ve Tonguç karakteri ile Emre Şen. Betül Akdeniz’e beşinci bölüme kadar yüklenmek zordu çünkü yüzü görünüyorken bir cümle bitirdiğine çok nadir tanık olabilmiştik. Ama beşinci bölümün hemen açılışında yer aldığı sahnedeki performansıyla bize kesin bir karar verme imkanı yarattı vee bu karar kesinlikle oyuncunun lehine değil. Zaten sesinin dublaj oluşu karakteri yeterince gerçek dışı gösteriyorken kötü performans üstüne eklenince İpek’in meydanda olduğu sahneler çok tatsız oluyor.

Bir de Tonguç rolüyle Emre Şen var ki bizi şu karikatür karakter oynamak ve karakteri karikatür oynamak ayrımına tekrar getiriyor. Tonguç’un yarı yarıya karikatür yani gerçek dışı ve ekstrem tavrı, kişiliği olan bir karakter olduğunu kabul ediyorum. Ancak Eşref Şerif’in aksine bu karakter tamamıyla karikatür yazılmamış. İpek’le ilişkisiyle, aksiyona sık girişiyle, iyi ya da kötü karakter diyemeyeceğiniz saflığıyla Tonguç çok daha insani bir karakter. Ancak reklam filmleri ile yüzünü tanıdığımız Emre Şen bulunduğu projelerden alışmış olacak ki hal ve tavrını karikatürize etmekten kendini alıkoyamıyor. Bu da Tonguç’u yapmacıklıklar kervanının bir parçası yapıyor.

4. Nasıl Desek… Dizi Pek De Komik Değil

gorunen-adam-blm01-ss4

Biliyorum, biliyorum: Onur Ünlü ya da bir başkası asla kamera önüne geçip de gülmekten kırılacaksınız demedi. Ama dizinin konusundan fragmanına, senaryosundan oyuncu seçimine her şeyine komedi unsurları düşünülerek karar verildiği çok bariz. Komedi Onur Ünlü’ye yakışmıyor da değil, yanlış olmasın. Kendisi, filmlerinde kara mizahı parmağında oynatır. Ama işte Görünen Adam’da o kara mizah, denense de pek kullanılamamış. Aynı usta yönetmen, Leya ile Mecnun’un da başını çekiyordu diye düşündüğümüzde ise ister istemez bir absürd komedi beklentisi oluşuyor. Bu tip bir komedi yok da değil, çokça var ama daha önce anlattık ya; fenomen olma çabası içinde boğulmuş bu komedi.

Bir de devreye tüketilebilirlik çabası ile olay komedisi de girince; karasıyla, absürdüyle, olayıyla üç farklı komedi dalı birbirine girip birbirinden rol çalmaya çalışmış dizi boyunca. Haliyle bu kargaşa içinde seyirci gülecek pek bir şey bulamıyor beş bölümdür. Farkındayım, az önce bir komedi dizisine yapılabilecek en ağır eleştiriyi, güldürmüyor eleştirisini yaptım. Ben de pek memnun değilim söylediklerimden. Ama bir yandan da gerçekler işte…

Uzun maddelerin kısası; Görünen Adam, iyi bir amaca ve bu amaca hizmet eden iyi yönlere sahip ama diğer yandan da yanlışları tarafından kuvvetle aşağı çekilen bir yapım olmuş. Sezonun yarısı bitmiş olsa da çok tabii dizi kendini toparlayıp son beş bölümüyle bizleri şaşırtabilir. Ancak Görünen Adam hiçbir zaman bir Leyla ile Mecnun, bir Polis, bir Sen Aydınlatırsın Geceyi gibi şevk ve hayranlıkla anacağımız bir iş olmayacak.

1 2
Author

Lord olmak için yola çıkan gariban geek kendini bir anda yazar olarak buldu. Geek kültürüyle küçük şakalaşmalarını, sinemayla flörtlerini yazıya dökmek için burada. Muhitte Geek_Lord olarak bulabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.