Jane Austen’ın Gurur ve Önyargı kitabının, şu zamana kadar en fazla uyarlaması yapılmış eser olduğunu biliyoruz. Bu kitaptan ve yazardan şu videoda bol bol bahsetmiştik, Netflix de yakın zamanda bizim Jane Austen’dan bahsettiğimizi duyacak ki yeni bir uyarlamaya başlamış fakat bu defa Gurur ve Önyargı değil, İkna uyarlanacakmış!

Çok sevgili yazarımın o kadar çok uyarlaması var ki yetişemiyorum gerçekten. Bir de Gurur ve Önyargı görmekten sıkılmıştım açıkçası. Yani evet, çok sevdiğim bir kitap ve gerçekten belli başlı arketipleri içerdiği için uyarlaması çok kolay olsa gerek. Buna rağmen zaman zaman durup “Bu kadının başka kitapları da var!” demek zorunda hissediyorum kendimi. O yüzden Autumn de Wilde‘ın yönettiği şu 2020’de çıkan Emma filmi için de heyecanlıydım, İkna için de heyecanlandım.

Mayıs ayında Netflix tarafından uyarlanacak olan Jane Austen’ın İkna’sının başrolünde de hiç bilmiyorsak bile bazılarımızın Grinin Elli Tonu filminden bazılarımızın da The Social Network filminden tanıyabileceği Dakota Johnson’ı görecekmişiz. Sevdiğim birisi, bir şikayetim yok. Film, “modern retelling” olacakmış. Dönem filmi görmek isteyenlere üzücü bir haber! Ben de dahil maalesef. Austen’ın eserlerini yazıldıkları döneme dair motiflerle görmek daha çok hoşuma gidiyor. Bir de Dakota Johnson’ı bir dönem filmi oyuncusu olarak hiç görmemiştik sanıyorum, hoş olabilirdi.  

Bunun yanında bu film için yönetmen koltuğunda Carrie Cracknell’i görecekmişiz- Cracknell, tiyatro kültüründen geliyor diyebileceğimiz türden bir yönetmen. Londra’da tiyatro yönetmenliği yapmış, yani kendisine güvenebiliriz diye düşünüyorum. Ben güvendim. Senaristlerimiz de Ron Bass ve Alice Victoria Winslow olacak gibi gözüküyor. İkisinin de yazdığı filmlere bir göz attım, benim bildiğim ya da böyle büyük Hollywood yapımı olan gerçekten hiçbir şey yok. Dolayısıyla kendileri hakkında bir fikir yürütemiyorum, kör bir güven duyduğumu söyleyebilirim sadece. Son olarak, bu filmin The Lovebirds ve Knives Out gibi tatlı filmlerin de yapımcılığını üstlenen MRC Film stüdyosu tarafından yapılacak bir film olduğunu öğrendik, harika bir bilgi bu da.

Orijinal materyalden çok uzaklaşmazlarsa İkna’nın harika bir anlatı olduğu görüşündeyim. “Modern uyarlama” adı altında kaynak materyalin kıyısından köşesinden geçmeyen yapımlar da görüyoruz tabii, bilemiyorum. Dönem filmi yapmaktan korkmayın yahu, yapımcılar! Eh, ne diyebilirim ki, Jane Austen’a zaten güveniyoruz, şu noktada Dakota Johnson ve Carrie Cracknell’e de güvenmeliyiz sanırım.

Author

Batı Edebiyatları okur, kedi sever. Bir de buralarda yazıp çizer. @mightbeyagmur

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.