Hepimizin boş zamanlarında eğlenceli vakit geçirmek için oynadığı oyunların, ne kadar büyük bir sektör olduğunu bazen unutuyoruz gibime geliyor. Hani biz böyle “X-Box döver, Playstation ezer, PC hepsini yener” gibi küçük çocuk kavgaları yaparken bir anda koskoca şirketler, kendilerinden çok daha büyük şirketler tarafından yutulabiliyorlar. Yani gerçekten şansa yaşıyoruz arkadaşlar. Çok sevdiğiniz oyunu kapatıp yeniden açtığınızda bir anda başka bir şirketin logosunu görebilirsiniz. Çok farklı günlerde yaşıyoruz. Bunun son örneği olarak Microsoft, dün Bethesda’nın da içinde bulunduğu ZeniMax Media grubunu satın aldı!

Bildiğiniz gibi bu günlerde tam anlamıyla bir Playstation ve X-Box savaşı dönüyor. Birbirleri ardına yaptıkları konsol ve oyun tanıtımları, fiyatlandırmalar, özel hizmetler derken kan gövdeyi götürüyor, terafloplar havada uçuşuyor. Playstation yeni konsolunu, exclusive yani kendine özel oyunlarla beraber tanıtırken, X-Box aylık abone olarak kütüphanesinde bulunan tüm oyunları oynamamıza izin veren Game Pass özelliğiyle öne çıkmaya çalışıyor. İki konsolun da Blu-Ray’li versiyonu 500 Dolarken, dijital versiyonlarında X-Box 100 Dolarlık daha ucuz fiyatı ile bir adım öne çıkıyor. Çoğu insan, PS5’e gelecek God of War, Demon Souls, Spiderman gibi özel oyunlar sayesinde Playstation’a karşı olumlu düşüncelere sahip olsa da yeni çıkacak oyunların 70-80 Euro bandından çıkacak olması yüzünden bir yandan da mesafeli yaklaşıyor.   

İşte Microsoft dün öğlen saatlerinde, Bethesda, id Software, Arkane Studios, Tango Gameworks gibi stüdyoların sahibi ZeniMax Media’yı 7,5 milyar Dolara satın aldı. Bu sayede The Elder Scrolls, Fallout, Wolfenstein, Doom, Dishonored gibi oyunların tamamı Microsoft, dolayısıyla X-Box bünyesine girdi. Bu oyun stüdyolarının her birinin, olası birer X-Box exclusive oyun yapma potansiyelleri bir yana dursun, bu stüdyoların bu zamana kadar çıkardıkları ve bundan sonra çıkaracakları tüm oyunların Game Pass sisteminde olacak olmaları, Microsoft’un elini çok güçlendiriyor. Düşünsenize, The Elder Scrolls 6′yı ilk çıktığı gün aylığı 30 TL olan Gamepass’den gönlünüzce oynayabileceksiniz. Muhteşem değil mi?

Öte yandan bu anlaşma çok garip olasılıkları da beraberinde getirdi. Örneğin, bir RPG efsanesi Fallout: New Vegas oyununu yapan Obsidian ve Fallout’un oyun haklarını elinde tutan Bethesda, Microsoft çatısı altında bir kez daha buluştu. Herkesin aklına gelen “New Vegas 2 gelir mi?” sorusuna Obsidian’ın “Bilmiyoruz ki valla” minvalindeki cevabı herkesi bir anda heyecanlandırdı. Ay gelir mi dersiniz? Ne olur gelsin çünkü.

Şaka bir yana bünyesine bir anda Elder Scrolls, Fallout, The Outer Worlds, Wasteland gibi efsanevi RPG oyunlarını katan X-Box’un eli bir hayli güçlendi diyebiliriz. Özellikle şu dijital sürümünün 4500 TL’ye sunulması, yeni nesil oyunların 70 Euro gibi yüksek bir rakama sahip olması beni hep X-Box’a itiyor. Hani alacağımdan değil de, insan hayal ediyor işte.

Microsoft’un, ZeniMax Media’yı satın almasına siz ne diyorsunuz? Sizce Microsoft bu hareketiyle konsol yarışında öne geçebilir mi? Bu olaylardan sonra Game Pass almayı düşünür müsünüz? Yorumlara yazın, biraz oyun dünyasının nabzını tutalım.

Author

Kalabalıkta sesini kaybetmemek için içerik üreten biri. Her ateşin iyi bir hikâyeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Onu her yerde "Tavşan" diye çağırabilirsiniz.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.