Merhabalar arkadaşlar, geekyapar’da Magic: the Gathering hakkındaki bilgilerimi sizinle paylaşacağım.

Bunun içinde dünyanın her yerinde, her konuda olduğu gibi “Ne ola ki bu Magic: the Gathering?” diyenlerin sorularını cevaplayarak başlayacağım ama önce bir TCG/CCG nedir onu öğrenelim;

Trading Card Game(TCG) [ya da Collectible Card Game(CCG)], kişilerin oyunu oynamak için kendi destelerini belirli bir kart havuzundan oluşturduğu, desteyi oluşturmak için takas ya da kart paketi almak yoluyla kart edindiği kart oyunlarıdır. Dünya üzerinde pek çok örneği olsa da en önemlileri; Magic the Gathering, Yu-Gi-Oh! ve Pokémon’dur. 

magic_the_gathering_symbols_by_thekagestar-d37388h

Ne Yani Bu Magic: the Gathering?

Magic: the Gathering‘e geri dönelim şimdi. Magic: the Gathering (ya da kısaca Magic, M:tG, MtG) bilinen ilk Trading Card Game’dir. Oyun 1993 yılında, Philedelphia’lı bir matematik profesörü olan Richard Garfield, PhD. tarafından üretilmiştir. MtG son düzenlemelerle birlikte her yıl piyasaya yaklaşık 500 yeni kart süren bir oyundur ve piyasaya çıktıktan 20 yıl sonra yaklaşık olarak 15 milyon oyuncuya sahiptir.

MtG’nin en önemli özelliklerinden birisi de çok esnek bir hobi olması; ister profesyonel bir oyuncu olmak uğruna neyiniz var neyiniz yoksa Magic’e yatırın, isterseniz başladığınız desteyle hayatınızın sonuna kadar oynayın, oynayacak bir rakip bulduktan sonra sizi yüz üstü bırakmıyor. Sadece bir kart oyunu olarak da değil, dünya üzerinde yüzbinlerce koleksiyoncu, kartları sadece resimleri için biriktiriyor. Sonuç olarak Magic çok yönlü bir oyun ve bir ucundan tutsanız da tamamen içinde olsanız da komünitenin bir parçası haline geliyorsunuz.

Magic: the Gathering’e Nereden Başlarım?

Türkiye içinde sınırlı olsa da yeterli sayıda çözüm bulunuyor bunun için. Öncelikle Magic the Gathering‘in asıl odak noktası olan “Store”lara bakalım. Magic Store; düzenli olarak MtG etkinliği düzenleyen ve MtG ürünleri bulunduran resmi Wizards of the Coast dağıtım noktalarıdır.

  • İstanbul’da Pegasus Oyuncak
  • Ankara’da Oversoul
  • İzmir’de Kule Sakinleri

Peki ne yapabilirsiniz buralarda? Deste ya da kart paketi (booster pack) satın alabilir, oyun oynamak, takas yapmak için insan bulabilir ve belki de etkinliklere/turnuvalara katılabilirsiniz.

MtG’nin imzası olan etkinlikler Friday Night Magic‘tir, yani cuma akşamı bu mekanlardan birine giderseniz Magic oynayacak birilerini bulacağınız kesin ancak diğer günler de etkinlik olmadığı anlamına gelmiyor bu. Telefon edebilir ya da uğrayıp etkinlik takvimlerini öğrenebilirsiniz. Bu üç yer dışında üniversitelerin oyun/frp kulüpleri ile de iletişime geçip oyun oynayan kişilerin olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Şimdi gelelim güzide ülkemizde hangi etkinliklerin düzenlendiğine;

  • Prerelease: Her 3 ayda bir düzenlenen etkinlikler, yeni bir set çıkmadan 1 hafta önce yapılır. Çıkacak olan setin kartlarıyla oynama hakkını ilk defa kazandığınız etkinliklerdir.
  • Friday Night Magic: Cuma akşamları düzenlenen Magic etkinliklerinin isimleri. Topluluktaki çoğu oyuncuyu cuma akşamları bu etkinliklerde bulabilirsiniz.
  • Pro-Tour Qualifiers: Yılda sadece 3 kere İstanbul’da düzenlenen turnuva, büyük ödül mü; yurtdışında Pro Tour etkinliğine katılım hakkı ve gidiş-dönüş uçak bileti.
  • World Magic Cup Qualifiers: Yine yılda 3 kere İstanbul’da düzenlenen turnuva, her turnuvayı kazanan Magic Dünya Kupası’nda (WMC) Türkiye takımını temsil etme hakkı kazanıyor ve buna gidiş dönüş uçak bileti de dahil.
  • Nationals: Yılın en büyük etkinliği, 2 gün süren bu turnuva sadece senede 1 kere İstanbul’da düzenleniyor. 12 raundluk turnuva hem Magic the Gathering oyunculuğunuzu hem de metanetinizi sınıyor. Ödüller yıldan yıla değişse de 2 senedir büyük ödül, Türkiye Şampiyonu Kupası ve 2 adet Booster Box.

Magic oynamak için gerçekten edinmeniz gereken tek şey bir deste, sonrası sizin azminize, oyuna olan ilginize ve arkadaş ortamınıza kalmış. İster mutfak masası çevresinde, ister Paris’de bir Grand Prix’de, ister bir barda yanında bira ile, ister ders arasında sıranın üzerinde oynayın, şunu unutmayın; Magic sosyal bir oyundur.

İşte bazı yararlı linkler;

Author

Orta okulda Yüzüklerin Efendisi okuyarak gaza geldikten sonra lise yıllarında Magic the Gathering ile tanıştım ve birden her şey ardarda gelmeye başladı, lisedeki Fantastik Sanatlar Kulübü, FRP, Magic turnuvaları derken Kule Sakinleri ile tanışıp Warhammer'a da bulaştık. Bundan sonra da geekyapar üzerinden Magic yazılarımı yayınlamaya devam edeceğim.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.