Bu ayın Komedyen İncelemesi’nde klişe davranacağım, şimdiden söyleyeyim. Anneler gününe denk gelen bu hafta sonunda, iki Netflix şovunun ikisini de hamileyken yapmış bir kadına yer vermeyelim de kime yer verelim? Ali Wong’u aylardır bu gün için sakladığımı inkar edemeyeceğim çünkü ne yalan söyleyeyim, tam anneler gününde incelemelik bir komedyen. Üstelik samimi bir şekilde şovlarını, kendine has tarzını ve dinamik sahne kişiliğini çok beğeniyorum. Lafı fazla uzatmıyor, incelememize hemen başlıyorum. Karşınızda, Ali Wong.

Ali Wong, Asya-Amerikalı, çokça işte çalışmış ve stand-up şovlarıyla da kısa sürede rüştünü kanıtlamış bir komedyen. Kendisini Netflix’in birçok köşesinde görebilirsiniz. Bojack Horseman’ın yapımcılarından çıkan Tuca & Bertie dizisinde Bertie’yi ve Big Mouth’un üçüncü sezonunda Ali karakterini seslendiriyor. Ayrıca kendisinin yazdığı ve yapımcılığını yaptığı Always Be My Maybe adlı romatik komedi filminde de başroldeydi. Daha birçok dizide de ya oyuncu ya da yazar olarak çalıştı. 

Bunları niye mi anlatıyorum? Çünkü Ali Wong’un sahnede yansıttığı kişiliği ile gerçek hayatta olduğu kişiyi karşılaştırmak, sahnedeki materyaline derinlik katıyor. Ali Wong sahnede Harvard’dan mezun olmuş kocasının parasıyla yaşamayı hayal eden bir kadını canlandırırken; siz bir an kendinizi soyutlayıp “bu kadın baya baya hamile ha” diye düşünürken buluyorsunuz. “Feminizm neden var ki, bütün gün evde yatalım ne güzel” diyen kadın, baya baya yedi buçuk aylık hamileyken şov yapacak kadar işini ve komedyenliği seviyor. Bir yandan tembelliğine gülüp öte yandan yerde yuvarlanacak kadar dinç olmasını takdir ediyorsunuz.

Ali Wong’un kendisi zaten ilginç bir karakter, sahne kişiliği bu ilginçliklerinin biraz yükseltilmiş hâli. O kırmızı, kocaman gözlükleri ve yukarı kaldırmış kaşları ile kendine yarattığı “bilmiş kadın” kişiliğine çok büyük oynuyor ve karşılığını alıyor. Bu “bilmiş kadın” kişiliği sayesinde de cümlelerini ciddiye aldığı belli. Cümlenin sonunu söylemeyi bilerek beklettiği eğrilerinde vurucu noktayı gediğine oturttuğunda mizahi bir rahatlama yaşıyorum resmen.  Şakalarını yaparkenki ciddiyeti, bir sonraki kelimenin ağzından çıkmasını ve şakanın vurucu noktasını beklemek de şakanın kendisi kadar değerli. Bir tüm bunlara minyon tipiyle zıtlaşan büyük, gürültücü ve sert mizaçlı kişiliğini ekleyin. Bazı şakalarına “senin ağzın neler diyor” demek istiyorum keza, karşımda gördüğüm kişi bu cümleleri nasıl kurabilir diye sorguluyorum kendimi. Bir komedyen sizi hem güldürüyor hem de şaşırtıyorsa orada iyi giden bir şeyler vardır.

Yarı Çinli yarı Vietnamlı olup, üniversitede Asya kültürleri ile ilgili bir bölümden mezun olacak kadar Asyalı, bir yandan da Amerikalı olduğu için Amerikan değerlerini de dibine kadar besleyen kişiliği, ırksal espri açısından da kendisine ender bir pozisyon sağlıyor. En sevdiğim esprilerinden birinde, yarı Japon yarı Filipinli kocasıyla birleşip tüm gün Kore’liler hakkında dedikodu yaptıklarından bahsediyordu. “Çiftken birlikte ırkçılık yaparsınız” deyip alkış almak Amerika’da zor. Ya da evsiz Asyalı bir adam gördüğünde şaşırıp “Senin ailen kim?” diye sormak, çok spesifik bir mizaha hitap ediyor. Hep siyahiler, Yahudiler ve Meksikalılar mı stand-up komedyenlerinin topunun altında kalacaklardı, biraz da Asyalı zümreleri de spot ışığı altında tutmanın vakti geldi. Asyalı-Amerikalı bir komedyen olmadan bu içeriği bulmanız zor. Bulduğunuzda da eğer Ali Wong’dan geliyorsa vaktinize değiyor.

Sahne kişiliği, Asya odaklı esprileri ve her komedyen gibi gençlik anılarını geçersek, Ali Wong’dan bahsediyorsak, tabii ki dönüp dolaşıp konuyu hamileliğine getirmek gerekir. Baby Cobra şovunda da dediği gibi, hamileyken şov yapan komedyenler sık karşılaştığımız bir içerik değil. Zaten genel anlamda anne olan komedyen sayısı az, popüler olan kadın komedyenler genellikle ya bekar ya da Iliza Shlesinger ve Whitney Cummings gibi çiçeği burnunda gelin konumundalar. Hal böyle olunca Ali Wong, daha önce kimsede görmediğimiz bir içerik ile karşımıza çıkıyor: Hamilelik ve annelik.  Baba olan komedyen çok, onların içeriğine alışığız. Ama hamile kalmaya çalışan veya yeni doğum yapmış birinin içeriğine alışık değiliz. 

Ali Wong da gayet açık açık bütün olup biteni bize anlatıyor. Kadınların geçirmek zorunda kaldığı fiziksel değişimlerden tutun erkeklerin bu konudaki rahatlığına; buzlu kadın külotu ve benzeri, daha önce kimsenin çıkarmadığı malzemeleri çıkartan Wong’un şovlarında, doğal olarak eşi benzeri görülmemiş türden şakalar mevcut. Şakaları bir miktar abartı olsa da içlerindeki doğruluk payı, kendisine ister istemez empati beslememizi de sağlıyor. “Altmış iki yaşından genç dadı almam çünkü evliliğimi bozmak istemiyorum” diye başlayan şakasında hem yeni doğan çocuktan sonra yaşanabilecek evlilik problemlerinden hem de çalışan anneler için dadının ne kadar önemli olduğundan bahsedince diyoruz ki annelik zor zanaat. Yaşadığı sorunları şovuna dahil etmesi, bu  problemlerin de daha önce farkında olmayan kişiler tarafından fark edilmesine de yarar vaziyette. 

Genel olarak şovun materyali ile Ali Wong’un kişiliğinin tezatlığı, sahnede söylenenlerin şaka değerini arttırıyor. Hani bazı komedyenler şaka mı yapıyor yoksa gerçek düşünceleri bunlar mı diye düşünürsünüz ya; Ali Wong’un şaka yaptığı bariz. En azından gerçek hislerini abartıyor diyebiliriz. “Çocuk yapayım da kocam benden kaçmasın” diyen bir kadın, iki hamileliğinde de şov yapmaz. Hal öyle olunca, feminist bir kadın olarak, çalışmaktan çok sıkılan bir kadının şikayetlerini dinlerken suçluluk çekmiyorum çünkü bazen hepimiz çalışmaktan sıkılırız. Kadınların, özellikle de annelerin, iş hayatında olması o kadar önemli bir hâle geldi ki işten şikayet etmek şımarıklık olur. Çünkü hâlâ bu eşitlik için çalışıyoruz. Ama her insan evladı gibi biz de arada sırada  işimizden şikayet etmek istiyoruz. Ali Wong sağ olsun, biz bunun esprisini yapamasak da yapılan espriye gülebilme şansını elde edebildik. “İşte kadınlar çalışmayı sevmiyor” diyen olursa da sahnedeki komedyenin işinin şaka yapmak olduğunu, kadının hamile olduğunu ve tabii ki de çalışmayı sevdiğimizi söyleyebiliriz. 

Bu anneler gününde annenize Ali Wong izletmeyin çünkü o kadar da klişe değilim. Zaten Ali Wong da aile üyeleriyle izlenecek kadar temiz bir içeriğe sahip değil. Bu anneler gününde annelerin de komedyen, komedyenlerin de anne olabileceğini hatırlarsanız bana yeter, keza bu iki kelime sık sık bir araya gelmiyor. Ali Wong izlemek isterseniz de Baby Cobra ve Hard Knock Wife şovlarını Netflix’te bulabilirsiniz. 

Author

Dizi bağımlısı bir beyaz yakalı. Kedisine çekmiş, en büyük zevki miskin miskin yatmak. Kendisi ve kedisini sosyal medyada bulabilirsiniz. @asliozkeles

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.