5. Otuz Üç Namlulu Silah

Da-Vincis-Demons-Episode-4-Da-Vincis-Demons-Fox-Crime-1

Hayatı boyunca ne kadarını hayata geçirebildi ya da çizebildi emin değilim ama bildiğim bir şey var ki o da şudur: Dizide zibilyon tane silah yarattı Leonardo. Neredeyse her sezonda en azından birkaç tane silah gerçeğe döküldü diye düşünürsek, Da Vinci’nin savaş mühendisliği konusunda ne kadar da uğraş verdiğini anlayabiliriz sanırım.

Bu otuz üç namlusu olan silahın da prensibi basit aslında, bildiğiniz topatar silah yani.  Ama o zamanlar için yeni sayılabilecek bir ayrıntı eklenmiş silaha ve daha hızlı ateşlenebilir hale gelmiş. Bir çark gibi döndürülebilen silahın toplam üç tane olmak üzere her bir yüzünde on birer adet namlu var ve bir yüzündeki topları ateşledikten sonra ikinci yüze geçip zaman kazanmanız inanılmaz bir gelişme. Da Vinci’den de daha az pratik bir silah beklenemezdi tabii. Peki diziye bu silah nasıl mı yansımış? Vallahi oldukça yıkım yaratıp bombardımanın alasını yapıyordu makine, sizi bilmem ama bana kalırsa geçer notu her türlü alır bu icat.

 

6. Paraşüt

6a44e5c92fc00f836c5a8e1f96e8644b

Bugün bildiğimiz paraşütlerin aksine, o zamanlarda Da Vinci tarafından tasarlanan paraşüt, daha çok piramitsel bir şekle sahipti. Havanın içinde yaratacağı sirkülâsyonlar ve daha birçok olayı nedeniyle piramit yapılı obje, diğer birçok icadı gibi Da Vinci tarafından denenemedi ne yazık ki. Dizide bunun aksi işleniyor aslında, Leonardo’nun paraşütü tam olarak kullandığı bölümler mevcut, fakat dizideki tasarım, gerçek çizimlere neredeyse hiç benzemiyor. Basit ama büyük bez parçalarından yapılan paraşütü kullanan Leonardo karakteri, dizide bu şey işe yarayacak mı diye daha önceden deneme şansı olmadan kullanmak zorunda kalıyor.

E sonunda sağ salim yere inince de ilk uçuşu kendi gerçekleştirmiş oluyor. Ama unutmayın diye tekrardan söyleyelim, gerçekte Leonardo Da Vinci tasarladığı paraşütü kullanma şansına erişemedi. Dizinin, hayat verdiği icatlar arasında belki de en başarısız olduğu ve gerçeğe en az uygun olanı budur sanırım. Belki piramitsel yapı onlara tuhaf ve anlamsız geldi, belki de senaryoya öyle bir ayrıntıyı iliştiremediler, bilemeyeceğim. Yine de insan, keşke asıl tasarıma biraz daha sadık kalınsaydı diye düşünmeden edemiyor. Sonuç olarak, aslına uygun yapılsaydı dizideki tasarımı da, muhtemelen göreceklerimiz biraz daha eğlenceli olurdu ve o tür bir paraşütün etkilerini görebilmek bence gayet de güzel bir konu olarak biz izleyicilere sunulabilirdi.

 

7. Tank

wpid-img-20151102-wa0025

Kelimenin tam anlamıyla yanarlı dönerli tank olan bu savaş makinesi, kesinlikle büyük bir yıkım silahı. Yanarlı dönerli dedik diye lafımızı süslü bir şekilde söylemek istediğimizden değil yalnız, ciddi anlamda bu tank yanar ve döner türden. Günümüzde bildiğimiz tanklar gibi içinde, dışarıyı gözetleyebileceğiniz bir dürbünü ve kontrol kolları olan küçük bir odacık bulunuyor. Ama şimdiki tankların aksine, direkt olarak düz yürümek yerine dönerek yoluna devam ediyor bu makine. İçindeki mekanizması ve tekerleğimsi yapıları sayesinde oldukça rahat ilerleyen silahın yanma kısmına geldiğimizde ise görüyoruz ki, bu tank top fırlatmak yerine ateş saçıyor. Hatta öyle ki, GTA’da elinize flamethrower denen türden silahı alıp da etrafı ateşe vermişsiniz gibi bir etkiyle ateş püskürtüyor bu tank da. E bir o kadar da dehşet saçıyor etrafına tabii.

Dizide ise karşımıza en son çıkan icatlardan biri belki de bu makine. Kendisine üçüncü, yani son sezonda rastlıyoruz ve öğreniyoruz ki aslında Leonardo’nun fikri olan bu tank, Osmanlı İmparatorluğu tarafından bir şekilde ele geçirilmiş ve Otranto Seferi’nde kullanılmış. Tabii bu savaş yaşanırken Leonardo bir dumur oluyor, “hayda, bu benim fikrimdi ama, çalmışlar bildiğin, oynamıyorum ben bana ne” moduna giriyor bir süre için, ama sonra malum zekasını yine konuşturup bu makinenin de icabına bakmasını biliyor. Dizide geçen tabiriyle, adam kendiyle savaşıyor adeta. Açıkça söylemek gerekirse en beğendiğim ve tam not verdiğim icatlardan biri de budur, dizi içinde. Gerçeğine mümkün olduğunca uygun yapılmış ve etkisi de çok güzel senaryoya yedirilmişti. Nasıl bir etkisi olduğunu merak edenler de üçüncü sezonu izleyebilirler, çünkü ancak o zaman ciddi anlamda yaydığı korkuyu anlamanız mümkün oluyor.

 

8. Üç Namlulu Topatar

3ed2cdda6a1963802ecf1e9de030ab14

Dizide, Osmanlı ile karşılaşılan savaşta kullanıldığını gördüğümüz tek silah yanarlı dönerli tank olmuyor elbette. Üç namlusu olan bu topatar silah, ikinci sezonun sonu ve üçüncü sezonun başında karşımıza çıkıyor. Hatta öyle mühim bir anda görüyoruz ki, Leonardo namluya yerleştirdiği topları ateşlediğine son anda pişman oluyor, ama tabii iş işten geçiyor. Zaten ondan sonra da bir daha adam akıllı ateşleyemiyorlar silahı.

Diğer hareketli namlulu silahlar ya da büyük arbaletlere karşı bu topatarın bir dezavantajı var: Çok büyük ebatlarda ve sabit durmak zorunda. Üstelik bir topu attıktan sonra uzun sayılabilecek de bir bekleme süresi var, ki bu da en kötü yanı olsa gerek. Siz bir topu yükleyene kadar karşı taraftan gelen bombardımana maruz kalmanız gerçekten büyük bir eksiklik. Fakat 19. ve 20. yüzyıllarda sıkça kullanılan barutun, daha 15. Yüzyılda Leonardo Da Vinci tarafından bu silahı olmak üzere birçok silahı üzerinde kullanıldığını da eklemeden geçmemek gerek. Barutlu silahlar tarihi açısından büyük önem taşıyan bu yıkım makineleri, geliştirildikçe daha da şiddet yaratır hale gelmişler.

Zaten dizide hayata geçirilen en önemli silahlardan biri olan bu topatar, aslında Da Vinci’nin çiziminden biraz daha farklı. Ha farklı dediysek yanlış anlaşılmasın, bu seferki biraz daha geliştirilmiş haliyle karşımıza çıkıyor. Da Vinci’nin kendi taslaklarına baktığımızda aslında biraz daha birbirine yakın namluları olan bir silahtan öteye gidemeyen tasarımı, dizide oldukça güzel işlenmişti. Tamam, tasarımda çok radikal değişiklikleri beğenmiyor olabilirim ama geliştirilmesi konusunda kesinlikle bir sorunum yok.

Bunlar, Starz’ın üç sezonluk dizisinde Leonardo Da Vinci’ye ait gördüğümüz icatlardı ve bence bir çoğu oldukça iyi uyarlanmıştı, istisnaları değerlendirmeye katmıyorum elbette. Da Vinci’s Demons dizisinde karşılaşılan birbirinden farklı bu sekiz icat hakkında sizlerin fikirleri neler ey geekler? Özellikle diziyi izleyenlere soruyoruz: Sizce gerçekten de bu ürünler en iyi şekilde mi gerçeklik kazanmış yoksa vasat bir yapımın elinden çıkma olduğu çok mu belli oluyor? Karar sizin!

1 2
Author

Geveze, aşırı heyecanlı, domates surat. Ailenizin mülayim, cep tipi ponçiği. Profesyonel inek. Özel gücü ise role play yazmak. @poncikbruiser

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.