10. Shin Megami Tensei: Persona 4
Dünyanın gelmiş geçmiş en saçma zamanlamaya sahip oyunudur Persona 4; bunu da tamamen PS3 çıktıktan 2 sene sonra PS2’ye özel çıkmasına borçludur. Ama yine de, sağ olsun bize bir şeyden bahsetmek için fırsat da verdiği kesin; o da PS2’nin spastik derecede uzun ömrü. Persona 4, tam teşekküllü, inanılmaz iyi bir oyundu. Ve 2008 senesinde piyasaya çıktı. PS2 çıktıktan tam 8 sene sonra. Efsane konsolların, efsane ömürleri olur. PS2’nin 13 senelik ömrünün, 8. senesinde hâlâ sağlam oyunların çıkıyor olması, PS2’nin efsaneliğinin bir başka kanıtıdır.
9. Gran Turismo 3: A-Spec
Gran Turismo’nun bu listede olmaması gibi bir ihtimal, hiçbir zaman gerçekten var olmadı. Önce bunu kabul edelim. Pek çok sefer olduğu gibi sorun hangi Gran Turismo’nun listeye adını yazdıracağıydı. Öylesine arada kaldık ki, bir ara daimi kuralımız “her seriden bir oyunu” bozmayı dahi düşündük. Ama en sonunda, GT3’ü aldık aramızda. GT4’ün kötü olduğundan falan değil. Gran Turismo 3’ün, daha bütünlüklü, daha pürüzsüz bir hissi vardı sadece.
8. Pro Evolution Soccer
Türkiye’de adı PlayStation 2 ile özdeşleşmiş tek bir oyun varsa, o da Pro Evolution Soccer’dır. PlayStation cafelere bile PES kafe derler bizim ülkemizde. Her şeyin de başladığı nokta, burasıdır. Sonraki PES’ler hep başka platformlara çıktılar; önceki Winning Eleven’lar da PS1 oyunlarıydılar. O yüzden PES 1’i alıp koyduk bu listeye, ama emin olun, kendisi tüm PES’leri ve onlara arkadaş ortamında gömülen sonsuz saatleri temsilen buradadır. Saygılar PES. Az mı arkadaşlık kuruldu, güçlendi senin sayende?
7. Devil May Cry
Hayatına bir Resident Evil oyunu olarak başlayan, sonradan “dur bir dakika bir şey yakaladık biz burada” nidaları arasında bambaşka bir oyuna dönen Devil May Cry, PS2’nin en git gelli serisiydi. İlk oyununu buraya koyduk, çünkü gerçekten de karizmatik ana karakteri ve akıllara zarar oynanışıyla unutulmaz bir klasikti. Fakat ikinci oyunu o kadar kötüydü ki, bir ara gerçekten de seri azalmadan bitecek, bir daha gelmeyecek sandık. Neyse ki üçüncü oyunda düzelttiler façayı da, Dante’den pek uzak kalmadık.
6. ICO
PS2’nin CPU’sunun kod adı, “Emotion Engine”‘dir, yani “Duygu Motoru”. Bu adın hakkını veren ilk oyun ise ICO’dur. PS2, oyun dünyasının çocukluk dönemini bırakıp; yavaş yavaş gençliğe adım atışının sembolüydü. Olgun temalar, yetişkinlere özel hikayeler, belki de ilk defa kendine PS2’de yer buldu. Tüm onların arasında da ICO, pasparlak bir ışık gibi parlıyordu işte. Vaktiniz varsa, denk gelirseniz; bir yerlerden bulup edinin ICO’yu. Temin ederim pişman olmayacaksınız.