Bugün farklı bir şey yapalım dedik. Oyun dünyasının inciğini cıncığını tarayıp, ilginç konuları deşmek; spastik kostümlerden muhteşem şarkılara kadar listeleyip yazmaya yarın devam edeceğiz, fakat bugünlük, yavaş yavaş arkamızdaki ufuk çizgisinde kaybolmaya başlamış nesle bir selam çakmak istedik. PS4 ve Xbox One artık tam hızlarını aldılar. Wii U bir senedir etrafta. Wii’nin üretimi durduruldu. PS3 ve 360′a artık pek fazla büyük oyun çıkmayacak. Anlayacağınız, konsol tarihinin 7. neslini fiilen kapatmak üzereyiz. O halde, üç konsolun da kendilerine has münhasır (exclusive) oyunlarını bir listeleyelim dedik. Hazır mıyız? Son duraktayız artık: Wii.

Nintendo, GameCube ile yaşadığı -bizce haksız- hezimetin ardından rotasını radikal bir şekilde değiştirmesi gerektiği kanaatine varmıştı. Bir noktada oyun dünyasının asırlık çınar, rakipleri gibi olmaya çalıştıkça yapamayacağını, kendi kimliğini ortaya çıkarması gerektiği kararını aldı. Bu karardan önce dokunmatik ekranı DS doğru, sonra da hareket kontrollü Wii. Olaylar şöyle gelişti: Nintendo yine oyun dünyasının trendlerini belirlemiş, D-Pad, analog stick, force feedback, dokunmatik ekran oyunculuğu gibi hareket kontrollerini de lügatımızın tam ortasına sokmuştu. Wiimote, Nintendo’ya ev hanımlarını, amcaları, teyzeleri, emekli dedeleri getirdi. Üçüncü parti yapımcılar ise hareket kontrolleriyle yaratıcı işler yapacakları yerde, bu amcalar ve teyzelerin oynayabilecekleri fabrikasyon oyunlar yapmaya başladılar. Sonuç? Nintendo satış rakamlarında zirveyi neredeyse hiçbir zaman bırakmadı, ama oyun kalitesi genel seviyede çok aşağılarda kaldı.

Biz yine de şu aşağıdaki 20 oyunun, her Wii sahibinin arşivinde olması gerektiğini düşünüyoruz. Buyurun!

 

20. Deadly Creatures

1 Deadly Creatures

Oyunlarda böcekleri çok öldürmüşsünüzdür. Örümcek, hamam böceği, sivrisinek, arı…Bu böceklerin devasa versiyonları oyunların vazgeçilmez klişe düşmanları arasındadır. Deadly Creatures bu formülü tersine çevirdi. Kendi boyutlarında bir akrep ve bir tarantulayı canlandırıyordunuz. Bize kalırsa Wii arşivindeki en taze fikre sahip olan oyun buydu. Oynanışında, özellikle de kamerasında büyük sıkıntılar olmasaydı, daha da yukarılara çıkardı.

 

19. Elebits

2 Elebits

Katamari-vari sanat yönetimiyle, Wiimote kontrollerini çok şık bir şekilde kullanan oynanışıyla ve kendi bölümlerinizi yaratma yetisiyle Elebits, ya da buradaki ismiyle Eledees hakikaten inanılmaz eğlenceli, son derece keyifli bir oyundu. 2006 yılında çıkmış olması, 8 sene sonra -haliyle- adının pek hatırlanmamasına sebep oldu, fakat bize sorarsanız bugün bile bir yerlerden bulabilirseniz hâlâ keyif verir.

 

18. Mario Party 9

3 Mario Party 9

Nintendo’nun merkez serilerinden biri olan Mario Party Wii’ye ilk çıkartmasını Mario Party 8 ile yapmıştı zaten. Fakat dürüst olalım, politik doğruculuk peşinde de koşmayalım (bu ülkede kimse koşmuyoru zaten) Mario Party 8 berbat bir oyundu. Olmamıştı yani. Mario Party 9 selefinin hata yaptığı yerlerin tespitini yaptı, sorunu muhteşem bir şekilde çözdü ve seriyi eski eğlenceli havasına kavuşturdu.

 

17. SSX Blur

4 SSX Blur

Wii’ye en uygun türlerden biri olarak -Wii Sports’un başarısından olsa gerek- spor oyunları telaffuz ediliyordu ilk başlarda. Bu uğurda EA Sports da hemen hemen bütün spor oyunlarını özel hareket kontrolleriyle Wii’ye getirdi. Skate It fena değildi, FIFA’lar bir türlü olmuyordu, diğerlerine ise değinmek dahi istemiyoruz. Ama SSX Blur? SSX Blur turnayı tam gözünden vurmuştu. Junkie XL imzalı soundtrack’ini bugün hâlâ açıp dinleriz.

 

16. Trauma Center: New Blood

5 Trauma Center

Atlus’un tek kelimeyle dahiyane ameliyat simülasyonu Trauma Center, DS’ten çıkıp Second Opinion ismiyle Wii’ye gelmişti. O oyun düpedüz bir porttu, onu o yüzden listeye almadık, fakat devamı olan New Blood, co-op modu, online leaderboard’ları ve geliştirilmiş sunumuyla zaten daha iyiydi. Şu da tarihe notum olsun: Trauma Center: Second Opinion, benim gelmiş geçmiş ilk incelediğim oyundur. Kalbimde ayrı bir yeri vardır. Kıyamam ya…

1 2 3 4
Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.