Yalanlar, Yalanlar…
Kılavuza geçmeden önce bir adımımız daha var, o da oyunun yanında verilen Blizzard Product Catalog. Katalogun içinde WoW var, WarCraft III ve ek paketi var… Bir de StarCraft Ghost var. “Yeni nesil konsollara gelecek” deniyor, sözü geçen yeni nesil konsollar da PS3 ve Xbox 360. Bilmeyenler için, StarCraft Ghost ana karakterinin Nova olacağı bir gizlilik aksiyon oyunuydu. Şu an Project Titan ve WarCraft Adventures ile birlikte “Blizzard’ın iç standardına layık olmadığı için iptal edilen oyunlar” klasöründe duruyor.
Türkçe Kılavuz
Oyunun esas kılavuzunun yanında cüce gibi kalan bir de Türkçe kılavuzu vardı. Onu da alalım dedik. “Debuff” kelimesini hastalık olarak çevirmeleri ilginç bir tercih. Bir diğer göze çarpan da Action Bar‘ın çevirisi, Eylem Çubuğu. Biraz acayip.
Nerede O Eski Arayüzler?
İlk gösterilen şeylerden bir tanesi Interface Panel, yani aşağıdaki arayüz butonları. WoW’un ne kadar değiştiğine ispat arıyorsanız, bu panelin güncel oyunda ne kadar farklı gözüktüğüne bakın. Pek çok buton kalktı, yerine başka şeyler geldi. Buton olarak aynı kalanlar da başka şeyleri açıyorlar artık. Basit bir bar, ama çok değiştirdiler yıllar içinde.
Karakter Ekranı
Blizzard’ın bu kılavuzu yaptıktan sonra oyun üzerinde değişiklikler yaptığının net ispatlarından biri: Gösterilen karakterimizin adının yazılış biçimi, WoW’un ilk saniyesinden itibaren yasaktı. Hiçbir noktada ilk karakterden sonra büyük harf kullanamıyordunuz oyunda. Onun dışında, naftalin kokulu detaylar da gırla resimde. Karakter isminin altında guild rank’i ve guild ismi yazması, WoW oyuncularına çok çektirmiş olan büyü dirençleri, “Skills” sekmesi…
Sağ Baştan Say!
Warcraft ırklarının boylarına dair en net kaynak. Buna göre en uzun olan Troll’lerin, çoğunlukla kambur durduklarını da hatırlatmak gerek. Bir diğer ilgi çekici detay ise, bunu gördükten sonra fark edeceksiniz, Duncan Jones film uyarlaması için cidden Orc – İnsan boy farkını çok abartmış. Blizzard burada mührü koymuş, konuyu kapatmış: Aşağı yukarı aynı boydalar, sadece Orc’lar biraz daha kalın.
Hunter’lara Yazık…
Bunu özellikle koydum. Blizzard her sınıfı tanıtmış, her sınıf için de birkaç “örnek yetenek” listelemiş. İşte hepsi sınıfların alametifarika yetenekleri, Mage için Fireball, Warrior için Cleve… Hunter için? Auto Shot. Her sınıfın sahip olduğu yetenek yani. Bu, bence, tek başına, Blizzard’ın Hunter sınıfıyla ilgili ne yapmak istediğini oyun başladığında çözememiş olmasının en büyük ispatı. Hunter sınıfı Alfa ve Beta boyunca en ciddi değişiklik yaşayan sınıftı, ardından her ek pakette radikal değişiklikler yaşamak zorunda kaldı. Sıkıntılar o zaman başlamış daha, baksanıza. “Sample Skills: Auto Shot” nedir allasen…
Yazık Guild Ekranı
Allah’ım… Ne kadar kötüymüş eski Guild ekranı, baktıkça hatırladım, bu ne? Şimdikinin şıklığına bak, bir de buna bak. Arayüz konusunda çok gelişmiş, çok değişmiş oyun ya. Maşallah.
Haritalar!
En sonda da çok hoş haritalar var. İncelemeye Kalimdor ile başlayalım. Öncelikle oyuna sonradan eklenen pek çok bölge dikkat çekiyor. Ahn’Qiraj bunlardan biri. Silithus oyun çıktığında zaten bitmiş değildi, çok sonradan yamayla toparlandı. Mount Hyjal WoW’un çıkışından altı yıl sonra eklendi oyuna. Onun dışında pek çok bölge de orantısal olarak yanlış. Thousand Needles o kadar uzun değil, Desolace o kadar küçük değil. Durotar da daha kopuk Barrens’dan.
Haritalar v2!
Geçiyoruz karşı kıtaya. Karşı kıtayı daha net bölmüş Blizzard. Sol tarafta Lordaeron var ki, oyuna sonradan eklenmiş zilyarlarca şey not düşülmüş, bir bölümü daha hâlâ eklenmiş değil! Quel’Thalas bölgesi The Burning Crusade ile eklendi. Zul’Aman da öyle, ancak Zul’Aman burada gösterildiği gibi bir bölge değil, bir instance’dı. Gilneas, Tol Barad ve Grim Batol Cataclysm de eklendiler. Kul Tiras çok lafı geçmesine rağmen, yakinen de tanımamıza rağmen oyuna eklenmedi. Zul’Dare’ye dair elimizdeki tek bilgi ise bu resim!
Khaz Modan da ise daha ilginç detaylar var. Loch Modan’ı ilk etapta çok daha fazla büyük düşünmüşler, hatta öyle gözüküyor ki, Loch’un üzerinde adalar bile olacakmış. Ve Uldaman, haritada özel olarak işaretlenmiş ve neredeyse Dun Morogh kadar geniş bir bölge. Bu, vanilla oynamış herkesin bileceği gibi, Uldaman’ın aşırı özen gösterilmiş bir instance olmasının sebebini de net açıklıyor. Ve Dun Morogh çok, çok küçülmüş…
Haritalar v3!
Son haritamız da, Azeroth. Burada çok fazla detay yok, ancak ilginç bazı noktalar var. Zul’Kunda ve Zul’Mamwe diye bir şey işaretlenmiş mesela ki, oyunda burası sadece harebelerden oluşuyor. Deadmines güneyde değil, Batı’da. Redridge o kadar küçük değil, Deadwind Pass de o kadar büyük değil. Ama onun dışında,genel olarak en isabetlisi bu gibi duruyor…