Agatha All Along, Marvel Sinematik Evreni’nin çalkantılı süreci esnasında başlayan bir dizi. Deadpool & Wolverine’in gişe rekorları kırması kafanızı karıştırmasın, MCU pek de iyi bir döneminde değil. Hatta belki de o filmi bu yüzden vizyona soktular! Deadpool kendini boş yere Marvel’ın İsa’sı olarak görmüyordu yani. Deadpool & Wolverine üzerine gelen Robert Downey Jr.’ın Doctor Doom’u oynayacağı haberi ile MCU “bütün tuşlara basarak” kendini kurtarmaya çalışıyor dedikoduları da artmıştı.

Benim de Geekyapar sayfalarında bahsetmeye çalıştığım Marvel’ın “içerik enflasyonu” sorunu, Disney+ tarafında geliştirilen dizileri de etkiledi elbette. Filmlerle karışmaması için Marvel Television markasını geri getirdiler, sadece 3.5 saatlik süreye sahip Echo dizisini Marvel Spotlight başlığı altında yayınladılar, Daredevil dizisinin +18 olacağını her fırsatta söylemekten geri durmuyorlar. Peki bu kargaşada WandaVision’dan türeyen bir spin-off olan Agatha All Along’a ihtiyaç var mıydı? Fragmanlarıyla pek heyecan yaratmayan dizi, ilk 2 bölümüyle Disney+’ta yayınlandı. Düşük beklentilerimi karşılayıp karşılamadığına geçeceğim ama önce dizinin konusuna bir göz atalım isterseniz.

agatha all along ilk 2 bölüm incelemesi

WandaVision’ın finalinde Wanda (kendisini esas villain olarak saymazsak) dizinin kötü karakteri Agatha Harkness’ın güçlerini almış ve onu Westview kasabasına hapsetmişti. Agatha All Along bu olayın 3 sene sonrasında, Agatha’nın kendisini dedektif sandığı bir dönemde başlıyor. WandaVision’ın sitcom‘lardan uyarlanması gibi Mare of Easttown polisiyesinden uyarlanan ilk bölüm, Agatha’nın gerçeklerin farkına varıp Westview’dan kaçmaya çalışmasıyla hız kazanıyor.

İkinci bölümün detaylarına girerken spoiler uyarımı yapabilirim artık. İlk bölümde tanıştığımız ve Joe Locke’un canlandırdığı “Genç” karakterinin Cadılar Yolu’na gitmek istemesiyle Agatha’nın hikâyesi şekilleniyor. Yol’a gitmek için ise Agatha’nın bir cadılar meclisi (coven) toplaması gerekiyor (dizinin ilk duyurulan isimlerinden biri ise Coven of Chaos’tu zaten) ve bölüm klasik bir ekip toplama macerası olarak ilerliyor.

agatha all along ilk 2 bölüm incelemesi

Peki toplanan ekip ne kadar eğlenceli? Bir noktada yanlarına veya karşılarına Aubrey Plaza’nın geleceğini de düşünürsek potansiyelleri yüksek. Ekipte Agatha rolündeki Kathryn Hahn’a eski bir SNL oyuncusu Sasheer Zamata, Broadway müzikallerinden tanınan Patti LuPone ve yine Broadway tecrübesine sahip Ali Ahn eşlik ediyor. WandaVision’dan tanıdık birçok sima da görüyoruz, bunlardan bir tanesi de kendini bir anda cadılar ekibinde bulan Mrs. Hart. Yani WandaVision’daki büyülü Westview’da Mrs. Hart’tı, burada Sharon Davis olmuş; kendisini ise Debra Jo Rupp canlandırıyor.

Aslında cadı olmayan Sharon’ın meclise dâhil oluşu Agatha sebebiyle oluyor. Aubrey Plaza’nın karakteri Rio Vidal (Yeşil Cadı) ile henüz detaylarına tam hakim olmadığımız bir geçmişi olan Agatha, onun yerine Sharon’ı çağırıyor. Sharon’ın meclise girişi, hiç bilmediği bir balata eşlik etme çabası, diğer cadıların Sharon’ın varlığını sorgulamaması aslında dizinin genel tonunu çok iyi anlatıyor. Karşımızda pek ciddiye almadan izlenecek, çerezlik bir cadı dizisi var. Bana çocukluğumdaki Sabrina çizgi filmini hatırlattı. Hatta WandaVision referansları ve Darkhold’un bolca anılması olmasa “Marvel işi değil” bile diyebiliriz Agatha All Along’a.

Son cümlem biraz abartıydı çünkü WandaVision’a sadece referanslar ve göndermeler yapmakla kalmıyor dizi. Başlangıcı direkt olarak WandaVision’ın finaline bağlı. Onu izlemeyenlerin kolay adapte olabileceği bir dizi değil bu. Klasik süper kahraman mantığına uzak olan cadılık üzerinden kurulan bir diziyi daha bağımsız yapmak varken neden 3 sene önce çıkan bir Disney+ dizisine bu kadar bağlı bir senaryo kurulmuş olabilir peki? Bu sorunun cevabını Twitter’daki (hayır, X demeyeceğim) WandaVision fan kitlesi ve dizinin diverse oyuncu kadrosu açıklıyor bence.

agatha all along ilk 2 bölüm incelemesi

Marvel Studios’un ilk dizisi olduğu için çok heyecanlandığım, sosyal medyada sürekli yorum ve teoriler okuduğum WandaVision’ın genç kadınlardan oluşan sağlam bir kitlesi vardı. Scarlet Witch profil fotoğraflı hesaplar kullanıcı isimlerine “#wandavision” ekliyorlar, bolca Elizabeth Olsen övüyorlardı. Bu yazıyı yazarken yaptığım Twitter trend topic turum beni yine aynı kitle ile karşılaştırdı. Kathryn Hahn başta olmak üzere oyunculardan övgü ile bahsediliyor, WandaVision ruhuna uygun atmosfer ve cadı dünyası pek seviliyordu.

Bu kısa sosyal medya turum, diziye farklı bir açıdan yaklaşmamı sağladı. Sonuçta çocukluğu Sabrina the Teenage Witch, Acemi Cadı veya W.I.T.C.H izleyerek geçen biri Agatha’yı neden sevmesin ki? Agatha All Along’un kadrosu saydığım örneklerin aksine genç değil, ancak saydığım hayran kitlesi kapsayıcılığa önem veren bir kitle. Asyalı, siyahi ve LGBTİ bireylerden oluşan Agatha meclisi bu kapsayıcılığı kesinlikle sağlıyor.

agatha all along ilk 2 bölüm incelemesi

Marvel’da görmediğimiz türden bir erotik gerilim var dizide. Aubrey Plaza’nın oyunculuğunu konuşturduğu Agatha ile Rio sahnelerinde cinsel gerilimi buram buram hissediyoruz. Bu arada diziden “Marvel’ın en gey projesi” diye bahsediliyor. Oyunculardan Sasheer Zamata’ya bu tabire katılıp katılmadığı sorulduğunda verdiği cevap “Cadılar çeşitli sebeplerden dolayı dışlanmış varlıklar, yani doğaları gereği kuir (queer) olmak zorundalar” oluyor.

Yani Echo’da Amerikan yerlileri ile çalışan Marvel, burada da gerçekten LGBTİ bireylerle çalışmış. Aubrey Plaza biseksüel olduğunu yıllar önce açıklamış biri. Zamata da bu ay verdiği bir röportajda kuir olduğunu söylemiş. Joe Locke ise ülkemizde muzır yayın ilan edilen Kalp Çarpıntısı kitabının Netflix uyarlamasında yer aldıktan sonra eş cinsel olduğunu açıklamış. Tüm bu bilgileri okuyunca Amerika’da +14 ibaresiyle yayınlanan Agatha All Along’un Türkiye’de +18 olmasını ayrıca sorgulamak gerek diye düşünüyorum.

Tabii bahsettiğim diversity‘e önem veren pırıl pırıl gençlerin diziyi sahiplenmesi Agatha için yeterli olacak mıdır bilemiyorum. Sonuçta Disney fazla woke olmakla eleştirilen Star Wars dizisi Acolyte’i daha yeni iptal etti. Inside Out 2’de Riley’nin “daha az eş cinsel görünmesi” için uyarılar verildiği de biliniyor. Disney politika olarak nereye gider bilinmez ama şahsi beklentilerimin altında kalmasına rağmen hedef kitlesini memnun edebilecek dizinin farklı kitlelerden tepki almaya çok açık olduğunu söyleyebilirim. Bakalım sonraki bölümler ne gösterecek diyor, takriben iki hafta sonra yine Geekyapar.com sayfalarında görüşmek dileğiyle yazıyı noktalıyorum.

Author

Genellikle popüler kültür evrenlerinde yaşıyorum çünkü Thanos'un da dediği gibi "Reality is often disappointing."

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.