Amerikan Futbolu
Michigan Stadium
Buraya Amerikan futbolundan da bir şeyler koymak isterken kafamızda bir şey vardı: Üniversite takımları. Gerçekten de insanlar bazen sporun Amerika’da üniversitelerden peydahlanmış bir şey olduğunu unuturlar sık sık. Oysa ki Amerikalılar için sporun kalbi üniversitelerde atar… Dolayısıyla spor mabetlerinde oluşan atmosferin de.
Doak Campbell Stadium
Ülkemiz dolaylarına Galatasaray taraftarlarının aracılığıyla gelen War Chant, belki de bir takımı desteklemek için yazılmış en etkileyici marşlardan biridir. Bir sporcu olarak bunu duyarak bir sahaya girmeyi gerçekten de tahayyül edemiyoruz. İnsanın sahayı bir ucundan diğerine koşası gelir vallahi!
Lambeau Field
Lambeau Field işin otoritesi pek çok adam tarafından NFL’in, nam-ı diğer Amerikan Futbolu Ligi’nin en iyi stadyumu olarak seçildi. Zaten işini bilen adamlardan şüphe edesimiz yok ama, insan stadyuma şöyle bir alıcı gözüyle bakınca neden olduğunu kolaylıkla görebiliyor.
Beyzbol
Estadio Latinoamericano
Beyzbol deyince işe Amerika ile gireceğiz sandınız değil mi? Hayır, beyzbol Amerika dışında iki ülkede de delicesine popüler olan bir spor; bunlardan biri de Küba. Havana’da bulunan Estadio Latinoamericano da bu ülkenin en güzide stadlarından biri. Sen böyle güzel stat yapıp, içine de Latin ateşini doldurusan biz de listeye alırız arkadaş!
Yankee Stadium
http://www.youtube.com/watch?v=Z2pZV195q2g
Spor tarihinin en önemli stadyumları diye bir liste yapsaydık da muhtemelen bir köşesine Yankee Stadium’un adını yazardık. Her ne kadar 1923’te inşa edilen ve Babe Ruth ile yükselen bina an itibariyle Yankees’in maçlarını oynadığı bina olmasa da, köklü kulübün tarihinden izleri yine de stadyumda rahatlıkla görmek mümkün.
Tokyo Dome
Dedik ya, beyzbol Amerika dışında iki ülkede daha popüler diye. Onlardan biri Küba, diğeri de Japonya. E siz Japonlar gibi işi gücü disiplin, organizasyon ve çılgınlık olan bir millete “beyzbol stadyumu yap” derseniz, onlar da size 42 bin kapasiteli muazzam bir mühendislik örneğiyle gelir.
Diğer
Wimbledon Centre Court (Tenis)
Kapasitesi yaklaşık 15 bin. Sporun doğası sebebiyle öyle tezahüratlarla yankılandığı da pek söylenemez. Peki Wimbledon Centre Court’un buradaki işi ne? Çünkü bu statta sessiz olmak bile spor geek’leri için muazzam bir tecrübe de ondan! 1922’de kurulan ve tenis dünyasının açık ara en önemli stadyumu olan Centre Court, 22’den beri çizgisini hiç bozmadı. Aynı kalite devam!
Circuit de Monaco (F1)
Formula 1 tarihinin en zor pistlerinden biri olarak bilinen Circuit de Monaco’yu güzel yapanın tam olarak ne olduğunu tespit edemiyoruz. Kentsel yapısı? Muhtemelen. Beygir gücünden çok pilot yeteneğine önem veren doğası? Bu da vardır. Belki de sadece Monaco’nun büyüsüdür… Her neyse, etkileyici olduğu kesin.
Bell Centre (Buz Hokeyi)
http://www.youtube.com/watch?v=X9gfux_HXng
Maçlarını NHL’de oynayan Montreal Canadiens’in evi Bell Centre. Temeli 1993’te atıldı, 1996’da tamamlandı. Şimdi içinizden diyeceksiniz ki, “ulan her stadyuma güzelleme yaptın, bunda niye trivial pursuit’e bağladın?”. Çok makul bir soru sevgili Geekyaparlar. Çünkü şu videoyu izledikten sonra daha kelime etsem, ayıba kaçarım diye korkuyorum. Şu güzelliğe bir baksanıza!