2019 yılının oyuncuları ve teknoloji severleri en fazla heyecanlandırması gereken haberi, şurada da söz ettiğimiz bulut tabanlı bir oyun servisi olan Google Stadia idi. Bizim buralarda, gerek servisin erişileceği bölgelere dâhil olmamamız gerekse de şimdi ismini vermek istemediğim internet sağlayıcılarına olan güvensizlik nedeniyle pesimist yaklaşımlar vardı tabii. Buna rağmen Stadia’nın dijital oyun sektörünü derinden etkileyecek büyük bir adım olduğunu da inkâr etmek yürek istiyor.

İşin arkasında Google gibi yenilikçi bir devin olması, EA ve Rockstar gibi isimlerin aralarında yer aldığı yirmiyi aşan şirketin Stadia’ya oyun vereceğini söylemesi ve sistemin hâlihazırda birkaç kez de görücüye çıkmış olmasından sonra artık kimsenin Stadia’nın getireceklerinden şüphesi kalmamıştır sanıyorum ki. Geldi, gelecek; oldu, olacak derken, geride bıraktığımız gün itibariyle Founder’s Edition’un 19 Kasım 2019’da erişilebilir olacağını duyuruldu.

Tabii belirtilen tarihte sadece ön siparişle satışa giren sürümleri almış olanların sistemi kullanmaya başlayacaklarının altını bir kere daha çizmek gerekiyor. Bu kimseler, 19 Kasım itibariyle Red Dead Redemption 2 ve Mortal Kombat 11’i televizyon, bilgisayar, laptop, tablet ve telefonlarından; başka bir ifadeyle, kabaca Chrome entegrasyonu bulunan herhangi bir internete bağlı cihazdan oynayabilecekler.

Founder’s veya Premiere’i ön siparişle almayan kullanıcılar ise sisteme ulaşabilmek için 2020’yi beklemek durumundalar. 2020 içerisinde net bir tarih olmasa da Stadia Base’in ücretsiz olarak erişime açık olacağı, oyunculara da satın aldıkları oyunları 1080p ve 60fps olarak yayın yapma imkânı sunacağı gelen bilgiler arasında.  Aylık 9.99 dolara Stadia Pro üyeliği alanlar ise öte yandan bunlardan daha yüksek kalitede görüntü alabilecekler.

Bence bir süreliğine içimizdeki haklı ümitsizlik, mutsuzluk, hoşnutsuzluk dalgasını ve artık nedense bazılarımızın kafasında oluşan erişemediğimiz ciğere murdar deme isteğini bir kenara bırakalım ve nasıl olacak diye küreselden takip edelim. Bakın bu Google, bu da oyuncuya birkaç yılda bir yeni bilgisayar, ekran kartı, konsol almaktan veya hafıza yetti, yetmedi problemi yaşamaktan kurtulacaksın; üstüne de ekranı olan her şeyden oyununu oynayacaksın diyen Stadia. Sistem vaatlerini tutar, oyuncudan karşılık alıp başarılı olur ve dünyanın geneline yayılır da Google illa “Türkiye’ye asla bu hizmeti vermeyeceğiz” derse hepimiz birlikte isyan bayraklarını çekeriz, en önde de ben gelirim, söz.

Author

Editör-in-çiif. Hayvan dostu, çokça yalnız; ismiyle müsemma ama çoğunlukla zararsız. İyi tavsiye verir, geç olana dek ciddiye alınmaz. Her geçen gün bitkinliğine şaşırarak ‘takı taluy takı müren‘ arıyor.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.