Kötü Adamları Başarısız Bir Şekilde Uyarlamak

green-goblin-spider-man

Hemen büyük ölçüde hemfikir olduğumuz Doctor Octopus’u ve şahsi görüşüm olarak TAS-2’deki Goblin’i istisna olarak saydığımı belirteyim. Ne yazık ki diğer tüm kötüler fazla parodi olarak kaldılar. William Dafoe’nun inanılmaz oyunculuğuna rağmen, Green Goblin’in görsel ve içerik olarak tatmin edici olamaması, Elektro’nun fazla parodi olması ve filmi taşıyamaması, Rhino’nun gereksizliği… Venom ve Sandman’e değinmiyorum bile. Spider-Man’in düşmanları renkli kişilikleriyle, mantıklı motivasyonlarıyla bir çizgi roman uyarlaması için bulunmaz bir nimetken bunu kullanamamaları hakikaten üzücüydü. Bu başarısızlıklardan dolayı da çoğu filmin senaryosu bizleri tatmin etmedi. Oysa ki sırf kötü adamın orijininden dolayı mükemmel Spider-Man hikayeleri ortaya çıkartılabilirdi, ki çizgi romanda bunlardan sürüyle var. Bakalım şimdiye kadar bu konuda çok kötü bir iş çıkarmasa da, yine de DC’nin gerisinde kaldığını düşündüğüm Marvel elindeki bu hazineyle neler yapabilecek.

 

Yan Karakterlerin Yetersizliği

aunt-may-spider-man

Burada da Gwen Stacy’nin Emma-Andrew sinerjisi nedeniyle istisna olduğunu belirterek başlayayım. Onun dışındaki tüm yan karakterler hep iki boyutlu, sadece belirli amaçlar için kullanılmış karakterler olmaktan öteye gidemediler. Çizgi romanlarda öylesi dolu dolu yan karakterler varken bunu verimli kullanamamaları büyük başarısızlık. Ben Amca’dan kısaca yukarıda bahsettim zaten. Onun dışında Jameson’dan, May Hala’ya, Harry Osbourne’dan Flash Thompson’a kadar pek çok karakter gördük ama hiç biri ortaya Coulson gibi akılda kalıcı bir yan karakter çıkaramadı. Hele bir de Kirsten Dunst’ın Mary Jane’i var ki, bence ciddi bir faciadır. Her biri hikayede çok daha kritik rol oynama potansiyeline sahipken, sadece belirli noktalarda devreye girmeleri ve belirli özellikleriyle önümüze çıkmaları benim için büyük bir hayal kırıklığıydı. Umarım Marvel önceki işlerinde görece başardığı bu işi Spider-Man hikayelerinde de kotarabilir.

 

Sürekli Spider-Man Maskesini Çıkartmak

spiderman2subway

Son madde kişisel bir rahatsızlığıma ayrıldı. Her filmde iyi-kötü adam ayırt etmeksizin bir sürü kişi Spider-Man’i maskesiz gördü. Hatta Spider-Man 2’de bir metro dolusu insan bu şerefe nail oldu. Hadi bazı yerlerde senaryo gereği, hikayenin gidişatı bunu gerektirse de, çoğu zaman böyle bir sahneyle karşılaştığımda “niye ki?” tepkisini vermeden duramadım. Çizgi romanda bu kadar hassas yaklaşılan, hatta Civil War’un merkezine Spider-Man’in oturmasını sağlayan bu durum, neden filmlerde sırf dramatik etki yaratmak için kullanılır onu anlamıyorum. Pek çok hikayede sırf yüzü görünmesin diye binbir takla atan, kimliğini saklamak için evliliğini riske eden bir karakterin (One Last Day’di yanlış hatırlamıyorsam) filmlerde her tanıştığı kişiye yüzünü gösterecek yer araması ben de büyük hayal kırıklığı yarattı. Ayrıca bu kadar çok aynı yöntemi kullanınca beklediğiniz etkiyi de kaybetmiş oluyorsunuz. Lütfen Marvel bu konuda daha hassas olsun. Kimse Spider-Man’in yüzünü görmesin.

(e.n.: Filmlerde maskenin sürekli çıkmasının sebebi aktörlerin kontratında bunu talep ediyor olmaları. Başrolünü oynadıkları filmde suratlarının %75 gizli olmasını kariyerleri açısından zararlı buluyorlar. Benzer bir sebeple Captain America’da da aynı şey yaşanıyor.)

1 2
Author

A Man Who Walks Alone... @tutkutuzlu

26 Comments

  1. One more day, mary jane’le evliliğini bitiren. Ayrıca yan karakterler konusunda haklısın ama Jonah Jameson bence tam olmuştu ilküçlemede 🙂

    • Mert İdil Reply

      Olmuştu, hatta harika olmuştu ama doğru düzgün kullanılmamıştı.

    • Ruşen Akman Reply

      Zaten okuduğum her yazıda Jameson’un aynı aktör ile yeni filmde de oynaması, bir nevi geçiş karakteri olmasından bahsediliyor. J. K. Simmons “J. Jonah Jameson” karakterini bırakmamış, The Avengers: Earth’s Mightiest Heroes, Avengers Assemble, Ultimate Spider-Man, Lego Marvel Super Heroes: Maximum Overload ve Hulk and the Agents of S.M.A.S.H.. serilerinde canlandırmaya devam etmişti..

  2. Serkan Burak Aslan Reply

    Maske olayı Ultimate Spider-Man serisiyle paralel galiba. Hani sürekli maskesi çıkartılıyor, ama çoğu zaman milletin tepkisi
    “kaç yaşındasın sen, 10 varmısın?”

    veya “sonunda senin kim olduğunu öğrenicem spider-man”
    Kingpin maskeyi çıkartır “sen kimsin lan!?”

  3. Barış Beyaz Reply

    Şahsen bu yazıyı beğenmedim. Öncelikle ilk 3’lemede Peter-Spiderman geçişleri gayet iyiydi bence,ilk başta asosyal ve ezik bir kişilikken,güçlerden sonra biraz daha özgüveni yerine geliyor.
    ilk filmdeki Yeşil Cin de çok güzeldi ama İnanılmaz serisindeki Cin,süperkahraman filmlerindeki en berbat karakterdi

    • duralireha Reply

      Spider-Man sonrası Peter Parker hâlâ ezik davranıyordu, tıpkı kimliğini gizlemeye çalışan Clark Kent gibiydi. O konuda yazarı haklı buldum ben ama Yeşil Cin hakkaten harikaydı bence de. Büyük ölçüde William Dafoe’nun katkısı vardır elbette.

  4. Greenlawing Reply

    Allah bize inşallah dark knıght kalitesinde bir spider filmi gösterir

  5. Ruşen Akman Reply

    Emma Stone fanboyluğu yapmak istemem ama Gwen’i öldürmeleri ikinci seriyi bitirdi bence. Zaten artısını eksisini topladığımızda Tobey Maguire daha çizgi romanlara yakın bir Spiderman’di. Son filmde çuvalladı, Garfield üçü göremedi bile. Tek elle tutulur yanı Gwen ile olan kimyasıydı. Hatunu öldürüp iki dakikada atlatıp yoluna devam etmesi daha sinemadan çıkmadan üçüncü filmi çekilirse bile izlemek istemediğimi hissetmeme neden olmuştu. Neyse ki bu dönüşüm yaşandı ve yeni bir örümceğe merhaba diyeceğiz. MCU’ya geçince de yanında lütfen en azından Blade, Punisher, Spider-Gwen ve sağlam bir Mary Jane gelsin değişik birşeyler olsun, espriler havada uçuşsun şenlensin ortalık 🙂

      • yeni spiderman serisinden tek isteğim ilk 1 yada 2. filmde olmasada (karakterın yaşı küçük olduğu için belki biraz ağır kaçar) ama 3 filmde blade ve morpheus bu iki karakteri kesin işlemeleri gerek

        • Ruşen Akman Reply

          Başka yerde de yazdım o yüzden tekrarlamak istemedim ama evet, Spider-Man: The Animated Series’in ikinci sezonunda işlenen hikayeyi izlediğimden beri Morbius’lu, Blade’li, Whistler’lı ve tabii Punisher’lı şekilde sinemada görmeyi çok istiyorum 🙂 Bu MCU’ya geçiş işi umut oldu..

    • Trafalgar Law Reply

      Aslına bakılırsa Gwen’in ölümü film yapımcıların ortaya hiçbir şey yokken attıkları bir şey değil, daha önce çizgiromanda olmuş olan ve Peter’ın hayatındaki en etkileyici ve en dramatik hikayelerden. Bu hikayeyi filme taşımak gayet iyi bir düşünce ama işte film iyi olmayınca bu tarz dramatik sahnelerin pek anlamı kalmıyor onun yerine filmin elle tutulur yanlarından birini harcamış oluyorsun.

      • Ruşen Akman Reply

        Elbette öyle, her yorumda ben çizgi romanları da okudum herşeyi okudum izledim diye belirtmek istemiyorum. Dediğiniz doğru ama hemen öldürelim Mary Jane’e geçelim kafası sıkıntı yaratıyor. Rhino’nun iğrenç sahnesine ne demeli? Elektro’nun kötü adam karikatürü vb. filmde işlemeyen çok şey vardı ve işleyen tek şeyi de öldürdüler 🙂 Bu filmlerin uyarlama olduğunu unutmamamız gerek, çizgi romanlarda olanlara daha esnek yaklaşabilirler, illa aynısını kopyalamaya çalışmak felaket getiriyor. Film hakkındaki eleştrileri okuduysanız yazarlar ve direktör Sony’yi suçluyorlar, filmimize dışarıdan çok fazla müdehale ettiler diye..

        • Trafalgar Law Reply

          Hocam aslında bende aynı şeyi belirttim paragrafın sonlarına doğru. Filmin kalanı iyi olmayınca bu dramatik bir şeyden daha ziyade elindeki malzemeyi harcamak oluyor:)

          Rhinoyu başarılı bulan bir ben varım galiba

    • Abdulkerim Eser Reply

      O ‘iki dakika’ dediğin yerde kaç ay, mevsim geçiyor, hatırlatırım.

      • Ruşen Akman Reply

        Sinemada iki dakika geçiyor ama bir sonraki filme bırakılması gereken bir olaydı bence onu demek istedim. Neyse ki Mary Jane’le evlendiği sahneye falan geçmemişler direkt..

  6. Trafalgar Law Reply

    Tespitlerine genel olarak katılıyorum özellikle şu mizahi yön olayına. Hadi ikinci seride gene fena değildi ancak birinci serideki Peter Parker karekteri benim açımdan tam felaketti. Küçükken izlediğim ve sevdiğim Peter Parker karakteriyle tamamen alakasız olan, onun kıvrak zekasından, samimi duruşundan ve mizahi dilinden tamamen yoksun, abartılı duygusal, ahlak olarak nitelendirebileceğim bir Peter Parker izlemiştim. İkinci filmdeki elemanı sevmiştim gerçi. Bu arada şunu da belirteyim o yetersiz orjin olayı maalesef yeni reboot filmlerinde de olacak yüksek ihtimal. Aksinin olmasını çok isterdim ama şimdiye kadar iki defa hikaye sıfırlandı. Bu yüzden biraz yalama oldu artık ve duyduğum kadarıyla iyi bir orjin yapmayı bırak orjin hikayesini anlatmayacaklarmış bile:S. Orjinsiz bir Spider-man’in özü, onu Spider-man yapan şeyler falan ne kadar iyi yansıtılabilir bayağı şüphem var.
    Neyse bekleyip göreceğiz.

    • Daha öncede bir yerlerde söylemiştim, orijini araya yedireceklerini, ya flashbacklerle ya da Guardians’daki gibi referanslarla, diyaloglarla vereceklerini düşünüyorum. Zaten dönem olarak lise yıllarını aldıkları için aslında Spidey o bahsettiğimiz özün doğuşunu, karakter gelişimini daha rahat yansıtabileceklerine inanıyorum. Bilmem katılacak mısın?

      • Trafalgar Law Reply

        O dediğini tabiki yaparlar baştan sona ayrıntılı ve özene bezene işlenmiş bir orjinin yerini ne kadar tutar bilemeyeceğim. Ha çok büyük bir başarı gösterip başarıyla yedirebilirler ama bunun zorluk derecesi bayağı fazla. Mesela Hulk filmini düşün oradada flashbacklerle ve referanslarla yedirmeye çalışmışlardı ama pek başarılı olamamışlardı. Guardians karekterleri Peter kadar derin değil. Benimde aklımdan şöyle bir olasılık geçiyor belki orjini Civil War’a yedirirler. Peter’ı ısıran örümcek Stark’ın başının altından çıkar ardından savaş sırasında yaptığı bir hata Ben amcasının ölümüne yol açacak yani birnevi hırsız hikayesi Civil War ile değiştirilecek. Hem bu sayede yine mi Peter’ın durdurduğu hırsız muhabbeti olmadan çok başka ve orjinal bir orjin hazırlamış olacaklar hemde Spider’ı direkt merkezden evrene sokmuş olacaklar. Daha önce Captain’ın birnevi Peter’ın akıl hocası olacağını duymuştum. Akıl hocası olacaksa karşılaşmaları için epey uygun bir yer diyebiliriz. Tamam biliyorum kadro kabarık İkinci bir Age of Ultron Vakası olmasından korkuluyor ancak her ne kadar pek çok Avenger üyesi kadroda olsada bu önümüze solo macera olarak sunuluyor. Yani Avengers filmlerinde olduğu gibi tüm üyeleri olabildiğince eşit yedirme zorunluluğu diye bir şey yok diğer üyeler Scarlett Vision falan arka planda kalacaktır. Zaten geçenki teori bayağı mantıklıydı olay çr’dekinin aksine biraz daha kişisel bir mesele olacak gibi. Ha gerçi zayıf ihtimal benim dediğim ama olsa güzel ve mantıklı olur bence. Neyse umarım bu sefer şu adamın hakkını verirler

  7. vodkalemoon79 Reply

    amazing spıdermanda yeşiş cın gercekten de berbattı ve cok iticiydi

  8. 3. maddeya ithafen: İlk üçlemedeki Venom dışında tüm kötüler gayet güzel işlenmişti bence, hele Doctor Octopus.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.