Ben şöyle bir anı çok net hatırlıyorum. Kendi aramızda, editöryal olarak gideceğimiz yollarla ilgili konuşuyorduk vakti zamanında. Bir yerden “daha çok uzay ve teknoloji haberleri girelim” diye bir öneri geldi. Kabul edildi, ama kafaların bir yerinde de “yahu ne kadar uzay haberi olabilir ki?” sorusu vardı. Sonra o soru, hunharca yerin dibine gömüldü. Zira Mars’ta bir ara yaşam oluşmasına yetecek kadar uzun süreliğine okyanuslar bulunduğu ortaya çıktı, göktaşına uydu yerleştirdik, New Horizons gitti Plüton’dan kartpostal yolladı bizlere…
Şimdi de artık bunun dur dediği noktaya gelmiş olabiliriz. Çok büyütmek istemiyorum, zira muhtemelen başlığı görünce beklediğiniz o “uzaylı bulduk, burada, merhaba de bakayın Mtxypxtlsk” anı yaşanmayacak. Ama uzay bilimi bakımından, insanlığın uzak geleceği bakımından da çok kritik bir eşiği atlamış olabiliriz.
Bildiğiniz gibi NASA bir süredir Kepler Telescope görevi ile Dünya benzeri gezegenler arıyor galakside. Görevin yegane amacı, bir yıldızdan tamı tamına su barındırabilecek kadar uzak olan gezegenleri aramak. Bilim adamlar bu bölgeye “Goldilocks Bölgesi” adını veriyorlar. Yıldıza biraz yaklaşınca, su kuruyor. Uzaklaştığında ise buza dönüyor. İşte Kepler Telescope görevi bu mükemmel uyumu yakalamış bir gezegeni arıyor, ve şimdi NASA bununla ilgili açıklama yapacak.
Verdikleri basın bülteninde de hiç ellerini korkak alıştırmamışlar maşallah ki. Bugün TSİ 16:00 tarihinde internet üzerinden de takip edebileceğiniz konferansta, bugüne kadar 3000’den fazla gezegeni taramış olan Kepler görevinin, “Dünya benzeri bir gezegen bulmanın eşiğinde” olduğunu söylüyorlar. Bu da tabii teorileri ateşe veriyor resmen. NASA yeni bir Dünya-vari gezegen bulmuş olabilir, eyvallah, ama bu basın toplantısında bundan da fazla bir şeyler var sanki. Akla elbette ilk gelen, oksijeni bol bir dünya bulmuş olmaları. Bu da dünya dışı yaşamla ilgili ciddi bir atılım demek. Siz ne diyorsunuz peki? Sizce NASA ne duyuracak?