Daha geçen gün, Plüton’a doğru tam 9.5 yıl önce çıktığı yolculuğun sonuna gelmek üzere olan New Horizons probundan söz etmiştik sizlere, hatırlar mısınız? New Horizons yola çıktığında doğan çocukların ilk okulu bitirmeye yaklaştıkları seyahatini tamamlamasına 10 gün kala bir arıza geçirmiş, sonradan dışarıdan müdahaleyle toparlanmış ve keşif görevi için koşar adım yoluna devam etmişti.

1331932131097444270

Kendisinin Plüton’a yaklaşmasına, yanından uçuş yapacağı günlere daha var. Onun için belirlenen tarih 14 Temmuz. Fakat bu, o gün gelene kadar bize fotoğraflar ve buluntular sunamayacağı anlamına da gelmiyor. Her geçen gün NASA’nın eline Plüton ile daha önce hiç görme şansımızın olmadığı yeni detaylar geçiyor, onlar da sağ olsunlar, bizi hiç bilgisiz bırakmıyorlar.

Son fotoğraf Plüton’un sekiz milyon kilometre uzağından çekildi. İlk defa böylelikle gezegenin yüzey yapısını gözümüzle görmüş olduk. NASA’nın dikkatini ise gezegenin üzerindeki o “kalp” şekli çekmişe benziyor. New Horizons’ın üzerindeki ileri teknoloji LORRI kamerasının çektiği bu fotoğraflarda görüldüğü üzere Plüton’un yüzeyi “dramatik” bir renk değişimine sahip. Bazı kısımlar çok koyuyken, bazıları apaçık gibi gözüküyorlar.

1331932131184608686

NASA henüz bu renk değişiminin hikmetini çözemiyor, fakat şans eseri New Horizons’ın 14 Temmuz’daki uçuşunda ilk olarak odaklanacağı yer olarak bilmeden ayarlanan lokasyon da tam o beyaz kalp. NASA şimdilik karanlık yerlerin etki kraterleri, beyaz yerlerin ise donmuş metan, nitrojen ya da karbon monoksit olabileceğini düşünüyor, ama net bir karara varamamışlar. Önümüzdeki günlerde, New Horizons bize bunlardan 1000 kat daha yüksek çözünürlükte resimler gönderince, mesele netleşecek. Biz de onu delicesine bir merakla bekliyoruz, bakalım ne çıkacak?

Author

Geekyapar'ın yazı işleri şövalyesi. Uluslararası İlişkiler okudu, okula girmeden önce yaptığı işi yapıyor. Küçükken "Büyüyünce ne olmak istiyorsun?" diyenlere yazar diyordu. Tüm internette bulmak için: @acyberexile.

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.