Giriş, ön yazısı : “Bu bir “80’lerde, 90’larda çocuk olmak ne güzeldi heee siz anlamazsınız” tipi bir yazı değildir. 

80’ler ve hatta 90’larda çocuk olanlar, özellikle de kitap okumaya meraklı olanlar Macera Tüneli serisini mutlaka hatırlayacaklardır. Bu seriler, bana çok ciddi bir korku ve bilim kurgu (ve tür olarak da fantastik) sevgisi aşılamış, hatta yetişkinlikte okuduğum çoğu kitap için beklentilerimi çok ciddi bir şekilde yükseltmiştir.

Şahane hikayelere sahip olmasının yanı sıra, bu kitapların en bilindik özelliği şüphesiz ki atmosferine çok katkı yapan “sayfa ve hikaye seçme” olayıydı. Yani okuduğunuz sayfanın sonunda, girdiğin zaman çıkamama şansın olan bir mağaranın önünde dururken kitap sana soruyordu :

Mağaranın içlerine doğru ilerlemek ve kayıp arkadaşlarını aramaya devam etmek istiyorsan sayfa 49`a geç.
Eğer dışarı çıkıp yardım aramak istiyorsan sayfa 17`den devam et
Hiç bir şey yapmayıp, bulunduğun yerden arkadaşlarına sesleneceksen yan sayfayı oku

Muhtemelen fark etmişsinizdir, bu sistem en basit haliyle rol yapma oyunlarının (masaüstü ya da bilgisayar fark etmez) çok temel bir hali gibiydi. Bu seçeceğin sayfalarla ilerler, her kitap için yirmi civarı farklı sona ulaşırdın. Bu sonlarda korkunç yaratıklara yem olur, kayıp medeniyetleri bulur, servet kazanarak ailenin yanına döner hatta bazen insan olmaktan ve Dünya`dan bile uzaklaşabilirdin.

Yanlış anlamayın, Macera Tüneli “çocuk kitaplarından oluşan” bir seridir. Buna şüphe yok, ancak hikayelerinde bir Doctor Who ayarında bilim kurguyu, American Horror Stories tadında korkuyu ve X-Files türünde gizemi bulabilirsiniz.

Ben, merak edenler için kısa kısa tanıtmak istedim.

 

1 – Tibet`in Gizli Hazinesi

Tibet`li rahiplerin, doğa üstü güçlere ulaştığı düşünülen kayıp bir vadiyi arıyorsunuz. Bu hikaye bir yandan fantastik öğeleri barındırırken, bir yandan da büyük bir kısmıyla yasa dışı örgütlere karşı ajan hikayesi gibi geçiyor. Serinin ortalama kitaplarından biri.

Evet, itiraf ediyorum söz konusu dedektif benim. Öhömm…

 

2 – Uzay Şeytanı

Biraz Star Trek, biraz Flash Gordon. Yüzlerce ırkın olduğu, teröristler, düşman gezegenler, bilinmeyen teknolojiler ve yaratıklarla dolu bir Galaksi’de düzeni sağlamakla görevli askerlerden birisiniz. Safi bilim kurgu ve aksiyonla dolu bir hikaye. Sonlarında, korkulan terörist Uzay Şeytanı`nın kimliğini (ve ne kadar aciz olacağını) öğrenebildiğiniz gibi atomlarınıza ayrılma riski de var.

 

3 – Ufo`nun Tutsakları

İşte serinin, çok hit kitaplarından biri. Uçakla seyahat ederken, oldukça gelişmiş ve insanlardan bir o kadar farklı bir ırka ait uzay gemisi tarafından kaçırılıyorsunuz. Bu yaratıklar üzerinde hakimiyet kurup gemiyi ele geçirmeniz ve uzay cennetini bulma şansınız olduğu gibi, anlaşılmaz ve ürpertici teknolojilerle dolu devasa geminin içinde vücudunuzun ya da zaman algınızın kontrolünü kaybedebilirsiniz. Sizin gibi kaçırılmış olan diğer yaratıklardan bahsetmiyorum bile. Sonları arasında milyonlarca yıl uyutulmak ve yabacı bir ırkın hayvanat bahçesine konulmak gibi seçenekler de var. Oldukça ürkütücü olabilen net bir bilim kurgu hikayesi.

Ah o gemide ben de olsaydım, açık denizde yol alsaydım…

 

4 – Uzay Dışında Yolculuk

Bana göre serinin en unutulmaz kitaplarının başında geliyor. Gerçeklikler arasında kapı açabilen bir profesörün deneyine şahit oluyor ve maceraya dalıyorsunuz. Kitabın içinden çıkıp bizim gerçekliğimize geçiş yapabildiğiniz gibi (dördüncü duvarı yıkmak) zaman ve mekandan soyutlanarak evrenin ötesine ulaşabiliyorsunuz. Hatta paralel bir gerçeklikten gelen kopyanızla tanışabiliyor, başka gerçekliklerde kısılı kalabiliyorsunuz. Bir önceki kitap gibi, çok zekice düşünülmüş ciddi bilim kurgu öğeleri içeriyor.

 

5 – Bay Thrombey`i Kim Öldürdü?

Diğer çoğu kitabın aksine, fantastik öğeler içermiyor. Tehdit edildikten sonra öldürülen ünlü bir milyarderin sır dolu hikayesine dalıyorsunuz. Heyecanlı kovalamacalar içeren, tam bir dedektiflik hikayesi.

Katil uşak!

 

6 – Dikilitaşların Esrarı

Ünlü Stonehenge Dikilitaşları`nı bilirsiniz. Bu hikayede, bölgeye giden bir araştırma ekibindesiniz. Tam oradayken taşlar havada hareket etmeye başlıyor ve arkadaşlarınızdan biri de onlara dokunarak kayboluyor. Serinin tamamı gibi iyi bir atmosferi olsa da, Zaman Tüneli ve Zaman Tüneline Dönüş ile benzerlikler taşıyor. Bu yüzden serinin zayıf kitaplarından olduğunu düşünüyorum.

 

7 – Öldüren Gölge

İşte bu tam bir Dean Koontz hikayesi. Üzerinde deneyler yapılan bir rus ajanı kaçıp serbest olarak takılmaya başlıyor. Dünya Güvenlik Örgütü`nün bir ajanı olarak siz de peşinden gidiyorsunuz. Tabi adamın peşindekiler sırf siz değilsiniz, başka örgütler de değişik güçleri olan bu adamı kendileri için istiyorlar. Az bilim kurgu öğeleri içeren, hızlı bir casusluk hikayesi. Benim nazarımda, Bay Thrombey`den bir adım öndedir.

Naber len capon?

 

8 – Lanetli Şato

Bilimkurgu olmayan hikayelerin en harika olanlarından biri. İsmi yanıltmasın, sadece bir şatoda geçmiyor. İskoçya`nın koyu, yağmurlu havasında, size miras kalan şatonun gizemlerinin peşinde koşuşturuyorsunuz. Aile lanetleri, periler ve kadim varlıklar, şatoyu kendisi için isteyen uzaktan kuzenler arasında oldukça ilgi çekici bir hikaye. Çok ağır olmasa da fantastik öğeler ve ciddi bir atmosfer vaat ediyor.

 

9 – Yeraltı Krallığı

Birden çok türü içinde barındıran, serinin çok sağlam kitaplarından biri. Dünya`nın kabuğunun altında büyük bir boşluk olduğu, orada apayrı bir coğrafya ve farklı işleyen kurallar olduğu yönündeki, başka kitap ve filmlerde de işlenen teoriye dayanıyor. Bu Yeraltı Krallığı`nda, az gelişmiş maymunumsu kabileler, farklı evrim ağacından gelmiş yaratıklar, keşfedilmemiş güzellikler ve bir yandan bilimsel araştırma grubuna ait olmanın getirdiği sorumluluğu okuyucuya sunuyor.

Uçan Kaz Nills

 

10 – Tehlikeler Evi

Dedektif türüne ait gibi başlarken, oldukça fantastik ya da uç bilim kurguya bir anda çevirebilen oldukça değişik bir kitap. Garip bir eve dalıveriyorsunuz ve hikayelerin sonu telepatik güçlü maymunlara, uzaylılara ya da gerçekliği değiştirebilen iskeletlere kadar uzanabiliyor. Ben bu kitabı, serinin geri kalanına göre biraz tutarsız buluyorum. İlerleyişinize göre, birbiri ile hiç bağı olmayan tamamen farklı temalara ait sonlara ulaşabiliyorsunuz. Yine de bu sonlar oldukça ilgi çekici olabilir.

 

1 2
Author

Bık bık bık bık, bık bık : Bık - bık bık bık? Bık - bık bık... Bık - BIK!!! Bık - Bık, bık, bık, bık bık...

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.