Büyük şirketler için çalışmanın nasıl bir şey olduğunu merak ettiniz mi hiç? Gerçekten büyük şirketlerden söz ediyorum. Bu tip şirketlerde genelde mevkiniz aşırı mühim değilse bile ağırlığı bol konu ve görevlere denk geliyorsunuz bir noktada. Önemli hesaplar, hassas bilgiler, ince anlaşmalar… Ya da, mesela, dünyanın en ses getiren sosyal medya hesabını kapatma kabiliyeti.
Geçtiğimiz gün Amerikan başkanı Donald Trump’ın Twitter hesabı 11 dakikalığına devredışıydı. Bu durum ilk başta hafif bir kafa karışıklığı yarattı, çünkü Trump’ın;
- Kendisini aklamak
- Diplomatik görüşmeler yapmak
- Politik düşmanlarına sallamak
- Kendisini eleştiren komedyenleri eleştirmek
- Kendisini eleştiren medya mensuplarını sahtekarlıka itham etmek
- Rusya’yla bir ilgisi olmadığını savunmak
- Kendisini eleştiren covfefe
- Kendisini eleştiren Beyaz Saray çalışanlarını hainlikle itham etmek
- Ve genel olarak vakit geçirmek
amacıyla kullandığı Twitter hesabının devredışı kalması için görünürde bir sebep yoktu. Twitter kurumsal olarak konuyu ivedilikle ele aldı. Kısa bir araştırma yürüttükten sonra, ilk olarak “insani bir hatadan” dolayı kapatıldığını söyledi. Sonra da esas durumu açıkladı.
Donald Trump’ın Twitter hesabı işinde son gününü yaşamakta olan bir müşteri temsilcisi tarafından devredışı bırakılmış. Bu şahıs, her kimse ve nerede yaşıyorsa, bir süre müşteri temsilcisi olarak çalışmış, işten ayrılmaya karar vermiş ve işin başındaki son gününde, saat 4’te, giderayak bir iz bırakmaya karar vermiş. Trump’ın hesabını kapatmış. Kapıyı çekmiş çıkmış. Twitter bunu yapan şahsı biliyor, ismini açıklamıyor, kasti olup olmadığına dair bir fikir edinmek için ise soruşturma yürütüyor.
Bu tip büyük şirketlerin müşteri temsilcileri genelde yüzde yüz içeriden istihdam edilmezler. Bu konu üzerine uzmanlaşmış taşeron şirketler vardır dünyada, ana şirket konkur açar; en iyi teklifi veren sözleşmeyi kapar. Twitter’ın ilk anda yaşadığı kafa karışıklığı bu hareketi yapan kişinin taşeron bir şirkette çalıştığı izlenimini uyandırıyor bende. Her kimse, her neredeyse; bundan sonra başına gelecekler çok komik olmayacak muhtemelen. Ama olaylar büyür ve bundan 80-90 yıl sonra Trump Mussolini-vari bir karakter olarak yerini alırsa tarih kitaplarında, kahraman olarak bile anılabilir; kim bilir?