Marvel Studios, What If…? ve I am Groot ile animasyon dünyasına adımını atmış, sonrasında Marvel Animation isimli alt kolunu bizlere tanıtmıştı. Marvel Animation da X-Men ’97 ile bizleri olumlu anlamda acayip şaşırtmıştı. Dürüst olmak gerekirse Your Friendly Neighborhood Spider-Man’i izlediğimizde de koltuktan olumlu hislerle kalkacağımızı düşünüyordum, hatta fragmanın ardından çok yükselip 2025’te en çok beklediğim ikinci Marvel yapımı ilan etmiştim diziyi.
Şunu belirtmem gerekiyor, bu dizi Marvel Sinematik Evreni’ne bağlı olmayan alternatif bir hikâye anlatıyor. Dolayısıyla değişikliklere açık olmayan seyirciler beğenmeyecektir, hatta bu açıdan Batman: Caped Crusader’a çok benzettim diziyi. İşin mutfağında karakteri ve çizgi romanları çok seven insanlar var, bu noktada “eski nesil” bir his alabilirsiniz; ancak karakterlerde ve bazı olayların işlenişinde modern dokunuşlar yapmaktan da geri durmamışlar.
Dizinin alternatif bir evrende geçtiğinin tekrar altını çizmek isterim, aslında tüm sezon koca bir What If…? hikâyesi. Ben de yazıda bu alternatif evrenin şaşırtıcı değişikliklerine değinmek istedim, yani diziyi izlemeyeceğim ama neleri değiştirmişler merak ediyorum diyorsanız da okuyabilirsiniz. Kemerlerinizi bağladıysanız başlıyoruz.
1- Öncelikle, Bu Dizi İyi Lan?!

Arkadaşlar, ön yargılarını geride bırakabilen ve çocukluğunda en az bir Spider-Man dergisi okumuş veya en azından Fox Kids’teki Spider-Man çizgi filmini izleyip sevmiş birinin Your Friendly Neighborhood Spider-Man’den keyif almama ihtimali yok bence. Bu sayfadaki yazıların hepsini okudum ve sen haksızsın diyorsanız, yorumlarda buluşalım.
2- Büyük Güç Büyük Sorumluluk Getirmiyor

Bu dizi aslında Tom Holland’ın canlandırdığı MCU Spider-Man’in Tony Stark öncesi gençliğini anlatmak amacıyla yola çıkmıştı. İsminin Spider-Man: Freshman Year olacağı falan duyurulmuştu, şu haberden hatırlarsınız belki. Bu sebepten ötürü hâlâ MCU Spider-Man’ine yakın olduğu noktalar var. Peter’ın tipinden May halanın yaşına kadar sezebiliyoruz bunu, ama belki de en önemlisi şu ki Peter, Ben amca öldükten sonra Spider-Man olmuş.
MCU için de aynısı geçerli mi bilmiyoruz ama bence öyle olacaktır. Bu karar açıkçası tadımı kaçırıyor, çünkü Peter halihazırda süper kahramanlık sorumluluğuna sahip görünüyor. Suçlularla dövüştüğü için okula geç kalırken “insanların soygun yapacağı saati ben seçemiyorum” diyor mesela, bu da sonrasında “büyük güç büyük sorumluluk getirir” cümlesinin hem etkisini azaltıyor, hem de Spider-Man karakterinin özüne zarar veriyor bence.
Dipnot: Zaten meşhur cümleyi tam olarak duymuyoruz, Norman Osborn’a yakışan“büyük güç büyük saygı getirir” şeklindeki bir versiyonunu duyuyoruz.
3- Peter Zorbalanmıyor

Fragmanı izlediyseniz, okula geç kalan bir Peter’la açılıyor fragman. Bu bence müthiş, çünkü tanıdığımız Peter Parker bu. Kimliğini gizlemek adına söylediği yalanlardaki saçmalamalarına veya bolca sakarlığına da maruz kalıyoruz dizi boyunca. Ancak tüm bunların arasında asla “inek” olduğu için zorbalanmıyor, hatta maç kazanan Amerikan futbolu takımının kutlamasına bile katılıyor.
MCU Peter Parker’ının da bu şekilde maddi ve manevi sıkıntılar çektiğini görmedik, umarım onunla paralel ilerlesin diye yapmışlardır. Woke bir karar sebebiyle yapıldıysa üzülürüm, lise hayatı izlemeye çalışıyoruz sonuçta. Neyse yani, bir Flash Thompson görmeyi bekliyorsanız hayal kırıklığına uğrayacaksınız.
4- Bayağı Bayağı Sokovia Anlaşması Falan Var

Your Friendly Neighborhood Spider-Man bize esas odağın MCU’daki Kutsal Zaman Çizgisi olduğunu çok iyi hatırlatıyor. Alternatif evrenleri kurarken çok farklı ve büyük hikâyeler yaratan What If…?’in aksine bu evrenin “ufak bir sapma” ile oluştuğunu anlıyoruz. Tony Stark değil Norman Osborn keşfetmiş Peter Parker’ı, dolayısıyla Peter’sız bir Civil War devam edebiliyor arka planda.
Sokovia Anlaşmaları haberlere konu oluyor, hatta Otto Octavius bu yüzden tutuklanıyor, Peter’ın da bir Oxcorp çalışanı olarak devlete kaydettirildiğini görüyoruz. Bu mesela Captain America: Civil War’un atladığı bir şeydi, gencecik çocuk nasıl o savaş alanına getirildi, Tony Stark onu Süper Kahraman Yasası’na uygun olarak kaydettirdi mi bilmiyoruz. Your Friendly Neighborhood Spider-Man buna açıklık getirerek hep içimizde kalan o yarayı da kaşıyor: Maskeli ve sokak seviyesi kahramanların da yer aldığı bir MCU’da gerçek bir Civil War çok güzel olmaz mıydı?
5- Neredeyse Her Karakteri Tanıyoruz

Benim dizide en çok şaşırdığım şey bu oldu sevgili geekler. Çünkü geeklik tanımına müthiş uygun bir kreatif karar bu. Dizideki karakterleri tanıyabilen çizgi roman delileri ihya olacak, yarı-geekler “bu kimdi ya?” diye zihinlerini zorlayacak, tanımayıp merak edenler için Fandom türevi internet siteleri kurcalanacak.
Peter’ın yakın arkadaşı Nico, Runaways’ten bildiğimiz Nico Minoru. Futbol takımındaki arkadaşı Lonnie ise bildiğimiz Tombstone oluyor (hatta kendisinin orijin hikâyesine birazcık da fazla vakit ayrılıyor bence). Ama beni esas şaşırtanlar Oxcorp’taki staj arkadaşları oldu. Hadi Amadeus Cho’yu Hulk versiyonu olarak biliyoruz, gizemli takılan Jeanne’nin de Finesse olduğu ortaya çıktı; ama Wakandalı Asha’yı nereden buldunuz abi? Şu kaynağa göre sadece 10 çizgi roman sayısında görünen bir karakter Asha. Butane diye bir villain‘ı bile çıkarıp getirmişler, bazı kaynaklara göre 2, bazılarına göre 5 sayıda görünmüş adam, onların da hiçbiri 2000’li yıllarda değil.
6- Ama Orijinleri Değişmiş

Evet, Your Friendly Neighborhood Spider-Man etrafında dönen tartışmaların en büyüğü bu konuda gerçekleşiyor, hatta ben de yazının 2. maddesinde Peter’ın orijinine değinmiş bulundum. Çünkü gerçekten büyük farklılıklar var arkadaşlar. Norman Osborn Peter’a mentörlük yapıyor, Tombstone Peter’ın arkadaşıymış, Lizard olarak bildiğimiz Dr. Connors kadın olmuş (Caped Crusader’a benziyor demiştim) ve Scorpion da bir çete lideri.
Scorpion dizide büyük rol oynuyor. Ona ve bazı başka düşmanlara güçlerini veren Octavius aslında her şeyin arkasındaki adam, ama onu sonraki sezonlara saklayıp Scorpion’ı sezonun kötüsü yapıyor Your Friendly Neighborhood Spider-Man. Bu karar da çok hoşuma gitti, demiştim ya karakteri ve çizgi romanları seven bir ekiple yapılmış bu dizi diye, normalde dizi ve filmlerde pek iplenmeyen karakteri ön plana çıkarmışlar. Genelde video oyunlarında ilk boss fight karakteri olan Scorpion burada da ilk sezonun boss‘u oluyor ama, birilerini öldürebilecek korkunçlukta bir boss olarak yer alıyor.
7- Peki Ya Peter’ın Orijini?!

İlk bölümde Peter’ın güçlerini kazandığı sahnede kendisini ısıran örümcek, Doctor Strange’in açtığı bir portaldan geliyordu. İzlediğimde bu portalın başka bir evrene açıldığını düşünmüş, “alternatif evrendeyiz ya, artık her şey multiverse ya, buraya da katmışlar bak hemen” diyerek senaryoyu küçümsemiştim. Sonra hiç sandığım gibi olmadı arkadaşlar, hatta şöyle belirteyim, finalde öğrendiğimiz bu gerçek ile uzun zaman sonra bir Marvel işinde heyecanlandım ve cesurca bir şey yaptıklarını düşündüm.
Merak edenler için spoiler‘ı basalım. Aslında Doctor Strange Norman Osborn’u uyarmak için Oxcorp’a geliyormuş. Uzayda geçit açabilen bir makine geliştiren Osborn’u uyarıyor, o makine tabii ki çalıştırılıyor, portaldan gelen simbiyotla savaşan Strange Zaman Taşı’nı kullanarak uzaylıyı geçmişe götürüyor. Ta-da, ilk bölümdeyiz! Simbiyotla Peter’ın lisesinde savaşıyor, o sırada Oxcorp’taki Peter’ın kanı enjekte edilmiş örümceklerden biri (evet, Norman Osborn onlar üzerinde çalışıyormuş) portaldan geçip “geçmişteki” Peter’a yapışıyor. Evet, nur topu gibi bir zaman paradoksumuz oldu!

Esasında Avengers: Endgame bile kendi içindeki plot hole‘ları çözememişken bir Marvel içeriğinde zaman yolculuğu ile karşılaşmayı beklemiyordum, karşılaşsam da hoş görmem gibi geliyordu. Bunu neden hoş gördün derseniz, insanların pek de umursamadığı bir çizgi dizide Spider-Man’in orijininin zaman paradoksuna bağlanması son döneminde risksizlikten boğulan MCU’nun aksine cesur ve yenilikçi bir yaklaşım olarak göründü.
Yani bu ve bunun gibi sebeplerden ötürü sevilmesi çok subjektif noktalara bakan bir çizgi dizi olmuş Your Friendly Neighborhood Spider-Man. Paneller ile süslenen çizgi roman estetiği güzel, Spider-Man vs. Daredevil sahnesi izleyebiliyoruz, Peter bully’lenmemesi dışında özüne çok yakın, e senaryo da bazen yan karakterlere gereksiz vakit ayırması dışında akıp gidiyor. Bunları herkesin objektif olarak artı hanesine yazmasını beklediğim şeyler, ama gerisi kişisel zevklere kalıyor. Dediğim gibi ben gayet beğendim sevgili geekler, umarım dizinin ömrü de ismi kadar uzun olur.