Her yılın sonu yılbaşı coşkusunun yanında bir önceki yıl nelerden eksik kaldığımızı, neleri başardığımızı, neleri ise yeni yıla taşıyacağımızı tespit etmek için bir muhasebe işlemini beraberinde getiriyor. Bütün bir yılı geek yaparak geçirdikten sonra bu muhasebe işlemi bizim tarafta karşılığını yazdığımız yazılarda buldu; karşınıza da şu an 2022 yılında en çok okunan yazılarımızın bir listesi olarak çıkıyor.

Listeyi oluştururken sadece 2022 yılı içerisinde sayfalarımızda kaleme alınmış olan yazıları hesaba kattık ve gündemin coşkusuna kapılan haberleri ve yaptığımız genel duyuruları başka bir kenara ayırdık. Bu liste bir yandan bizim için hangi yazılarımıza teveccüh ettiğinizi görüp, sizlere bir teşekkür etme fırsatı olurken sizlere de bu yılın geek üretimlerinin bakiyesini sunacaktır diye umuyoruz. İyi ki varsınız!

15) ATEŞ VE KAN vs. HOUSE OF THE DRAGON: Hikâyeyi KİMDEN Dinlediğimiz, Hikâye Kadar Önemli!

House of the Dragon
House of the Dragon

Listeyi House of The Dragon ile ilişkili bir yazıyla açmak sanıyoruz ki hiçbirimizi şaşırtmadı çünkü House of the Dragon hem kalitesiyle 2022 yılının dizi tarafında yüzümüzü güldürdü hem de halefi gibi kendisine geek desin, demesin herkesi ekran başına toplamayı başardı. Böyle bir dizi olayına beraber şâhit olduğumuz için ayrı, dizi incelemelerinin yanında bizlerle beraber ekranın dışında kalan hikâyeyi takip ettiğiniz için ayrı mutluyuz.

14) İlk Bölüm Canavarı Yazdı: Neil Patrick Harris Başrollü UNCOUPLED, Nasıl Dizi?

Uncoupled Neil Patrick Harris
Uncoupled

Bu yıl yine tonlarca dizi izledik fakat ismimizde geek yazıyor dolayısıyla önceliğimizi de yıllardır bu siteyle yeniden tanımlamaya uğraştığımız “geek” kelimesinin karşısına sıkıştırılmaya çalışılan işlere vermek durumunda kaldık. Neyse ki İlk Bölüm Canavarı, sitemizin şiarını sırtlamaya muktedir; popülerin eksik kaldığı yerde imdadımıza o yetişiyor. Canavarımız bunca içerik kalabalığının arasında farklı farklı türlerden önerileriyle bizleri tanıştırıyor, akıllardaki soru işaretlerini giderip, bilinmesi gerekenleri de tek nefeste söyleyerek yoluna devam ediyor. Geek izleyicinin keyfine göre ayarlanmış tüm İlk Bölüm Canavarı yazıları için burayı kurcalayabilirsiniz.

13) O Bir Homelander, Hayır O Bir Omniman: Kim Olursa Olsun Bir Superman Değil!

Superman çizgi roman
O bir Süpermen

Tüm süper kahramanlar arasında Superman, 2022 yılında vardığımız yerde ihtişamını mumla aratıyor ve ismi bir haberde her geçtiğinde artık bizde yeni bir mide ekşimesi yaratıyor olsa da harcana harcana bitmeyecek bir karakter. Popülerde izlediğimiz, bazen baş tacı edip bazense yüz çevirdiğimiz pek çok diğerinde onun bir parçası var; yazı da tam olarak bu durumdan bahsedip önümüzde örnekler koyuyor.

12) Morbius SPOILERSIZ İnceleme: Twilight Bundan Daha İyi Bir Süper Kahraman Filmiydi!

Morbius Jared Leto
Morbius, Jared Leto

Uzun uzun düşündük ve sadece filmi değil; filmin arka planında Sony’nin Morbius üzerinden bütün bir yıl trollenmesini, para için kendisiyle geçilen dalgayı sindirmesini, durumu filmi tekrar vizyona sokmaya kadar vardırmasını, Jared Leto’nun tüm anlamsız açıklamalarını, Matt Smith’in aklıma kazınan lanetli dans sahnesini filan da hesaba katarak Morbius ile ilgili başlıkta yazandan daha iyi bir ifade belirleyip de üzerine konuşamayacağımıza karar verdik. Okurlarımız da az-çok böyle düşünmüş olmalı ki birçoğu süper kahramanlara yönelen film incelemelerimiz arasından ilk yirmiye Morbius girdi. Eğer daha fazla düşünmemiz gerektiğine yönelik bir öneriniz yahut bu düşüncenin nereden geldiğine yönelik şüpheleriniz varsa yazıya gidin, anlayacaksınız.

11) HOUSE OF DRAGON’UN İkinci Bölümünden Sonra Buyurun, 5 Maddede KARA DEHŞET Balerion’un Hikâyesi!

House of the dragon Balerion ejderha
Kara Dehşet Balerion

İlk bölümün en başında beliren “Daenerys Targaryen’den önce” ibaresi dışında, ekranda gördüğümüz şeylerin arasında House of the Dragon’u Game of Thrones’a bağlayan en net unsur, ejderhalardı. Kara Dehşet lakaplı Balerion ise bu hikâyeyi Targaryen hükmünün başlangıcından, mahzendeki iskeletiyle Daenerys’in sonuna kadar taşıyan bir şahitlik ediyordu; dizide ismi geçer geçmez de onun hikâyesine konuk olmak için bu yazıyı yazdık. Balerion bir yol açtı, her birinin hikâyesinin ayrı içimizi dağladığı diğer ejderhaları da bir başka yazıyla konuk aldık.

10) ESKİ TÜRKİYE Televizyon Programları #4: Okan vs Beyaz

Okan Bayülgen ve Beyazıt Öztürk
Okan Bayülgen ve Beyazıt Öztürk

Herkesi bilemeyiz ama asıl geekliğimizi konuşturduklarımızın dışında kalanlar daha çok rağbet görse dahi bu sayfalara farklı içerikler üretmekteki ısrarımızın nedeni, kaleme almakla övündüğümüz dosyalarımız oluyor. Bu yüzden listenin içerisine giren her bir Geek Dosya yılı mutlu kapatmamıza bir başka sebep, sonraki yılımız içinse bir başka dayanaktır! Eski Türkiye’ye ilişkin dört yazılık bu serinin son yazısı, üzerine bina edildiği aktörlerden olsa gerek, diğerlerinden daha çok takdir görmüş. Henüz okumadıysanız ve nostalji şölenine katılıp, kaçıranlar ve yeniden izleyenler için Türk televizyonlarının nokta atışı anlarına ulaşmak isterseniz ilkini şöyle bırakalım, ikincisine şuradan ve üçüncüsüne de buradan erişebilirsiniz.

9) Başka Bir Güç Yüzüğü: Elden Ring

Elden Ring
Elden Ring

Elden Ring bu yıl oyun dünyasına gerek kıymeti kendinden menkul tarzı gerekse de God of War: Ragnarök ile olan “Yılın Oyunu” tartışması sebebiyle damgasını vurdu; Game Awards‘ta da Yılın Oyunu ile beraber dört ödül sahibi olarak 2022’yi kapattı. Yılın oyununun en çok okunanlar listemizdeki karşılığı ise derdinin sadece başlıktaki kelime oyununa takılarak tam olarak anlaşılamadığını düşündüğümüz bu yazıyla oldu. Başlıktan ilerleyenler bu yazıda hem oyunun satır aralarıyla anlatmaya çalıştığı hikâyenin çıkış noktasından itibaren derli toplu bir özetini hem de vardığımız noktada oyunun neden bu denli yankı uyandırdığının bir açıklamasını buldular. Sanıyoruz ki önümüzdeki yılda da Elden Ring’i bol bol konuşacak ve bu yazıya da yeri geldikçe dönüş yapacağız.

8) Rings of Power DÖRDÜNCÜ Bölüm SPOILERLI İnceleme: Bizimle “Büyük Dalga” Geçiyorlar!

rings of power galadriel
Rings of Power

Amazon’un Rings of Power dizisi senenin en beklenen yapımları arasında tüm kategorilerde ilk üçe giriyordu; bazılarımız en başından ümitsizdi bazılarımız fragmanlar oluşturulurken alınan iyi kararlar sebebiyle ön yargılı değildi, bazılarımız ise sadece ve sadece çok sevdikleri bir evrene dönüş yapacak olmaktan mutluydu. En yeni Yüzüklerin Efendisi uyarlaması hızla geldi geçti, arkasında bıraktığı izin ortalaması da bölüm bölüm yazdığımız incelemelerin en çok okunanının başlığında görülüyor.

7) Nitelik mi Nicelik mi: Marvel’ın Dördüncü Fazı Neden Başarısız?

Marvel faz 4
Faz 4

Bu yıl en çok okunanlar listemizde yerini alan ilk Marvel temalı yazı, bir faz 4 değerlendirmesi oldu. Ne ara gelip geçtiğini anlamamamız yahut çıkan son yapımların hiçbirini gönül rahatlığıyla izleyemememiz bir yana, yirmi yıla yakın bir süredir ilmek ilmek dokunduğu için hayatınızın bir parçası hâline getirdiğiniz bir evrenin, niceliği artırdıkça niteliği düşürmesine siz de üzülüyor ve olayların niye böyle geliştiğiyle ilgili dertleşmek istiyorsanız tam sırasıdır, buyurunuz.

6) Dansın Partnerlerinden Hiç Bahsetmedik: House of the Dragon’un Ejderhaları

House of the dragon Vhagar Arrax
Vhagar ve Arrax

House of The Dragon yılın son çeyreğinde çıktı ve Game of Thrones finalinden ağzımızda kalan acı tadı silmeyi de, yine Game of Thrones’tan sonra tüm geek âlemini ve daha fazlasını aynı anda, sabahın köründe torr –pardonekran başına toplamayı da başaran bir ilk sezona imza attı. Bomba gibi bir çıkışın sağlamasını geekyapar.com için bizler böylece yapmış olduk; bu sağlamanın, olayların başlangıcında olduğumuzdan dizide şimdilik üzerinde fazla durulmayan dansın asıl partneriyle gelmesi ise geeklik için daha da sevindirici!

Ve geldik ilk beşe!

1 2

Bir Yorum Yazmak İster Misin?

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.